c S

Raketni napad na sirsko vojaško letališče terjal več življenj

10.04.2018 07:29 Homs/Washington, 09. aprila (STA) - Sirsko vojaško letališče v pokrajini Homs je bilo davi tarča raketnega napada, za katerega so sirski državni mediji odgovornost pripisali Izraelu. Napad je terjal najmanj 14 smrtnih žrtev. Izrael se na obtožbe še ni odzval, so pa vpletenost zanikale ZDA. Te medtem v odgovoru na domnevni kemični napad v sirski Dumi niso izključile vojaškega napada.

Napad naj bi izraelska letala tipa F-15 izvedla iznad libanonskega ozemlja. Sirska protiletalska obramba je po navedbah ruskega obrambnega ministrstva sestrelila pet raket, medtem ko so tri zadele zahodni del letališča.

Po navedbah nevladnega Sirskega observatorija za človekove pravice je bilo v napadu na vojaško letališče Tijas, znano tudi kot T-4, ki leži blizu Homsa, ubitih 14 ljudi. Med njimi so tudi trije pripadniki iranskih sil, ki pomagajo sirskemu režimu.

Sprva je sicer sirska tiskovna agencija Sana poročala, da gre za "domnevni napad ZDA", a je kasneje odgovornost pripisala Izraelu. Po besedah ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova so tako v Damasku kot v Moskvi odgovornost za ta raketni napad pripisali Izraelu. Lavrov je dejal, da gre za "zelo nevaren razvoj dogodkov". "Upam, da vsaj ameriška vojska in države, ki sodelujejo v koaliciji pod vodstvom ZDA, to razumejo," je dejal Lavrov.

Izrael, ki je v zadnjih letih večkrat obstreljeval položaje sirske vojske, napada zaenkrat ni želel komentirati.

Pentagon je že pred tem zanikal, da bi bile za raketni napad odgovorne ZDA. "V tem trenutku obrambno ministrstvo ne izvaja zračnih napadov v Siriji," so sporočili iz Pentagona in dodali, da še naprej pozorno spremljajo razmere in podpirajo diplomatska prizadevanja, da bi tisti, ki so odgovorni za uporabo kemičnega orožja v Siriji in drugod, odgovarjali za svoja dejanja. Izvedbo napada so zanikale tudi francoske oborožene sile.

Ameriški predsednik Donald Trump je nekaj ur pred tem opozoril, da bodo odgovorni "plačali visoko ceno" za domnevni kemični napad v Dumi, zadnji kraj pod nadzorom upornikov v Vzhodni Guti pri Damasku. V tem napadu je bilo po navedbah humanitarnih organizacij ubitih 48 ljudi.

Ameriški obrambni minister James Mattis je danes dejal, da v odgovoru na sobotni domnevni napad s kemičnim orožjem v sirski Dumi, ki je zahteval več deset življenj, ne izključuje ničesar, vključno z vojaškim posredovanjem. Moskvi je pripisal odgovornost za to, da je v Siriji še vedno kemično orožje.

"Najprej moramo preveriti, zakaj se kemično orožje še vedno uporablja, če pa je bila Rusija določena za poroka za uničenje vsega kemičnega orožja," pa je ob obisku katarskega kolega, šejka Tamima bin Hamada al Tanija v Pentagonu dejal ameriški obrambni minister James Mattis.

Rusija je bila za poroka za uničenje vsega sirskega kemičnega orožja določena septembra 2013, vendar je režim sirskega predsednika Bašarja al Asada kasneje domnevno to orožje še večkrat uporabil proti sirskim upornikom.

"Zato moramo v sodelovanju z našimi zavezniki in partnerji od Nata do Katarja nasloviti ta problem," je dodal ameriški obrambni minister. "Trenutno ne izključujem ničesar," je odgovoril na vprašanje, ali bodo ZDA sprožile operacijo proti sirskemu režimu.

Tudi britanska premierka Theresa May je danes poudarila, da bodo morali Asad in njegovi zavezniki, vključno z Rusijo, odgovarjati, če bo ugotovljeno, da so odgovorni za napad.

Režim v Damasku je zanikal, da bi izvedel domnevni napad s kemičnim orožjem. To je izpostavila tudi Moskva, ki je ZDA je posvarila "pred vojaškim napadom na podlagi izmišljenih pretvez", ki bi "imel najhujše možne posledice".

Lavrov je v Moskvi izjavil, da ruski specialisti niso našli nobenih sledov uporabe kemičnega napada v Dumi. "Naši vojaški specialisti so obiskali to območje in niso našli nobenih sledi klora ali kake druge kemične substance, ki bi jo uporabili proti civilistom," je zatrdil.

Kljub tem trditvam so v Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) že napovedali, da bodo tudi sami preverili, kaj se je dogajalo v Dumi. Kot je povedal generalni direktor organizacije Ahmet Uzumcu, so že izvedli preliminarne analize, na teren pa so poslali tudi posebno skupino, ki bo poskusila ugotoviti, ali je bilo uporabljeno kemično orožje.