c S

Odbor DZ za gospodarstvo za spremembe zakona o varstvu potrošnikov

09.04.2018 15:58 Ljubljana, 09. aprila (STA) - Odbor DZ za gospodarstvo je danes sprejel predlog novele zakona o varstvu potrošnikov. Spremembe se v prvi vrsti nanašajo na paketna potovanja. Kot je povedala državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, vzporedno poteka priprava novega zakona.

Predlagane spremembe in dopolnitve se nanašajo na prenos evropske direktive o paketnih potovanjih in povezanih potovalnih aranžmajih, ki bi jo morala država v svoj pravni red prenesti že do 1. januarja. Z novelo odpravljajo še nekaj manjših pomanjkljivosti pri prenosu evropske direktive o varstvu potrošnikov.

Največja sprememba novele je natančnejša opredelitev turističnega paketa. Ker se lahko turistični paketi kombinirajo na različne načine, se kot turistični paket obravnava vse kombinacije potovalnih storitev, ki imajo lastnosti, ki jih potrošniki običajno povezujejo s turističnimi paketi. Pri tem ni pomembno, ali je paket sestavljen vnaprej ali pa je sestavljen po izbiri potrošnika.

Predlog določa tudi širok nabor informacij, ki jih mora podjetje pred sklenitvijo pogodbe zagotoviti potrošniku, natančneje opredeljuje tudi pritožbeni postopek v primeru, da storitev ni izvedena skladno s pogodbo. V nasprotju z obstoječo ureditvijo je za pravilno izvedbo storitve odgovoren samo organizator.

Ob tem naj bi nova ureditev potrošnika bolje zaščitila tudi za primer plačilne nesposobnosti organizatorja potovanja oziroma prodajalca. Kot je na današnji seji poudarila Štravs Podlogarjeva, so predlog novele na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo pripravili v sodelovanju s turističnim gospodarstvom.

Poslanci o noveli praktično niso razpravljali, potrdili pa so vložene amandmaje koalicijskih poslanskih skupin, ki so naslavljali pomisleke zakonodajno-pravne službe DZ.

Štravs Podlogarjeva je dodala še, da zakon o varstvu potrošnikov z vsemi dopolnitvami postaja precej nepregleden. Zato na gospodarskem ministrstvu že pripravljajo nov zakon, ki bo "določno, predvidljivo in pregledno posodobil" področje varstva potrošnikov.

Predlog novele po oceni vlade sicer vključuje manj zahtevne spremembe in uskladitve s pravom EU, zato ga DZ obravnava po skrajšanem postopku.

Odbor je danes potrdil tudi predlog novele zakona o priznanju Republike Slovenije za poslovno odličnost. Z novelo se bodo pristojnosti izvajanja strokovnih in administrativnih nalog na področju priznanja prenesle z Urada RS za meroslovje na Javno agencijo Spirit Slovenija. Tudi ta zakon DZ obravnava po skrajšanem postopku.