c S

V Avstriji sodni proces zaradi dveh poskusov terorističnih napadov v Nemčiji

06.04.2018 07:05 Dunaj, 05. aprila (STA) - V Avstriji poteka sodni proces zaradi dveh poskusov terorističnih napadov v Nemčiji. Glavni obtoženi je 19-letni simpatizer skrajne skupine Islamska država. Danes je prek videokonference kot ključna priča nastopil najstnik, ki je povedal, da pred dvema letoma ni načrtoval samo napada na tržnico v nemškem Ludwigshafnu, razmišljal je tudi o umorih.

Deček nemško-iraškega rodu, ki je sedaj star 14 let, je danes tudi zanikal, da bi starejši najstnik vplival na njegove teroristične načrte, poroča nemška tiskovna agencija dpa. S tem je omilil vlogo 19-letnika, ki se je na sodišču znašel zaradi nagovarjanja k umoru in terorističnim kaznivim dejanjem. Grozi mu do 15 let zapora.

"Z izdelovanjem bomb se ukvarjam že od devetega leta," je sodišču po poročanju dpa dejal mlajši od obeh najstnikov. Pričal je tudi, da je sprva, preden si je kot tarčo napada z doma izdelano bombo izbral božični sejem v Ludwigshafnu, načrtoval napad na cerkev, še pred tem pa napad na avtobus.

"Mislil sem, da bom storil enako kot moji prijatelji. Preprosto so ugrabili duhovnika in mu odrezali glavo. Menil sem, da bi preprosto to naredil tudi sam," je še dejal. V resnici je deček nato odšel na tržnico v Ludwigshafnu, kjer mu je spodletelo, da bi eksplodirala njegova doma izdelana bomba.

Tržnica v Ludwigshafnu tako ni bila njegova prva izbira. "V najboljšem primeru je tam največ deset, 20 ljudi," je dejal in dodal, da je želel napasti več ljudi.

Glede svojega motiva za napad je govoril na splošno in dejal, da je menil, da je Islamska država (IS) dobra zadeva, zaradi česar je "želel nekaj storiti v Nemčiji". Kot motiv so mu služili tudi obeti devic v raju, ki naj bi ga čakale po islamskih predstavah.

Kot je še povedal 14-letnik, je sam iskal stike z Islamsko državo, po spodletelem napadu pa je tudi načrtoval, da bi s sekiro v bolnišnici napadel dve osebi in zanetil požar pred vhodom, da bi policiji preprečil dostop.

14-letnik trenutno živi v socialni ustanovi in je deležen psihoterapevtske obravnave.

Sodni proces proti 19-letniku naj bi trajal še tri dni.