c S

Evropska komisija od Facebooka terja dodatna pojasnila

05.04.2018 13:50 Bruselj, 05. aprila (STA) - Evropska komisija je od Facebooka zahtevala dodatna pojasnila glede zlorabe osebnih podatkov, potem ko je prišlo na dan, da so bili prizadeti tudi evropski uporabniki družbenega omrežja. Evropska komisarka za pravosodje Vera Jourova je podjetju poslala pismo z novimi vprašanji, odgovor pa pričakuje v dveh tednih.

Evropska komisija je sicer že konec marca Facebooku poslala pismo s pozivom, naj v dveh tednih zagotovi ustrezna pojasnila v povezavi z očitano zlorabo osebnih podatkov, v katero je bilo vpleteno britansko podjetje Cambridge Analytica.

Facebook je v sredo ocenil, da je podjetje prišlo do podatkov okoli 87 milijonov njegovih uporabnikov, med katerimi so tudi evropski uporabniki. V Veliki Britaniji naj bi jih bilo prizadetih 1,1 milijona.

Kot je danes v Bruslju pojasnil tiskovni predstavnik Evropske komisije, od Facebooka, ki je sicer izkazal pripravljenost na sodelovanje pri vprašanjih glede zaščite podatkov, terjajo nova pojasnila. Jourova se bo poleg tega pogovorila z evropskimi organi, pristojnimi za zaščito osebnih podatkov, vključno z britanskimi, povzema avstrijska tiskovna agencija APA.

Afera z zlorabo osebnih podatkov uporabnikov Facebooka je izbruhnila nekaj mesecev pred uveljavitvijo korenite reforme evropskih pravil o varstvu osebnih podatkov. V Bruslju svarijo, da bo z novimi pravili takšno početje zelo drago - podjetjem grozi kazen v vrednosti do štirih odstotkov njihovega letnega prometa. Nova pravila sicer ne bodo veljala retrospektivno, tako da v omenjenem primeru ne pridejo v poštev.