c S

V sojenju za napad na policista v Tržiču še en izvedenec

05.04.2018 07:29 Kranj, 04. aprila (STA) - Na kranjskem okrožnem sodišču se je danes nadaljevalo sojenje Tržičanu Dušku Krupljaninu, ki ga obtožnica bremeni napada na policista aprila lani. Zaslišana sta bila komandir policijske postaje in izvedenec za policijska pooblastila. Sodišče pa se je odločilo še za postavitve izvedenca, ki bi preučil, ali je kdo posegal v posnetek dogajanja.

Posnetek dogajanja 17. aprila lani v središču Tržiča, ki ga je posnela kamera Občine Tržič, je namreč večkrat prekinjen in določeni kadri manjkajo. Priči, ki sta skrbeli za posnetke, sta pojasnili, da snemalnik že dlje časa slabo deluje.

Odvetnik Jaka Šarabon pa je dobil informacije, da takšna razlaga, da zastareli snemalnik ne prenese dela posnetka, tehnično ni mogoča. Če to drži, potem je nekdo posegal v posnetek, tako da manjkajo ravno ključni trenutki, je opozoril odvetnik in ob tem navedel, da je bil takratni direktor občinske uprave tudi direktor družbe, ki je skrbela za kamere in posnetke, poleg tega pa je bil pred tem tudi policist.

Zato je Šarabon predlagal postavitev izvedenca za forenzične in kriminalistične preiskave, ki bi pregledal kamero in snemalnik, s katero je bil narejen posnetek, ter tudi sam posnetek, in bi ugotovil, ali je možno, da zaradi slabega delovanja snemalnika določeni odseki posnetka manjkajo ali pa so bili ti namerno izbrisani.

Tožilka Helga Dobrin, ki se s postavitvijo izvedenca ni strinjala, je na drugi strani poudarila, da je posnetek prekinjen tudi na nepomembnih mestih in da je posnetek le eden izmed dokazov. A se je sodnica Andrijana Ahačič vseeno odločila za postavitev izvedenca, da ne bi bilo kakšnih dvomov. Tako se bo sojenje predvidoma nadaljevalo 16. maja.

Krupljanin ves čas vztraja, da je policist Miran Murnik napadel njega, sam pa je le branil sebe, svojega nečaka in mamo, ko jih je policist brez pravega vzroka poškropil s solzivcem. Poleg tega naj bi tudi streljal na njegovega brata, medtem ko policist trdi, da je izstrelil le opozorilni strel, ker sta ga brata Krupljanin napadla in se je bal za svoje življenje.

O delovanju policista Murnika je danes pričal komandir Policijske postaje Tržič Boštjan Lenček, ki je izpostavil, da je Murnik svoje naloge opravljal, kot mu je bilo naloženo, da je bil uspešen in je odstopal od povprečja navzgor. Bila je sicer enkrat pritožba zoper njega zaradi obravnave nekega kaznivega dejanja, vendar se je izkazalo, da pritožba ni bila utemeljena.

Po dogodku z bratoma Krupljanin je bil Murnik zaradi zagotavljanja njegove varnosti premeščen v drugo enoto, saj so na policiji ocenili, da ga brata Krupljanin ogrožata, ne glede na to, da sta bila v priporu oziroma v hišnem priporu, saj je ta postopek potekal ločeno.

Danes je bil zaslišan tudi sodni izvedenec za policijska in druga pooblastila Tomaž Čas, ki je februarja izdelal izvedeniško mnenje o tem, ali je policist prekoračil pooblastila. Čas je danes povedal, da policisti ne potrebujejo razloga za ugotavljanje identitete. Prav ugotavljanje identitete pa je vodilo do konflikta.