c S

Grčija v ciljni ravnini maratona finančne krize

03.04.2018 15:12 Atene, 03. aprila (STA) - Grški premier Aleksis Cipras je prepričan, da bo Grčija avgusta uspešno izšla iz programa mednarodne finančne pomoči. "Smo v ciljni ravnini maratona finančne krize," je dejal po današnjem zasedanju vlade in dodal, da so "zadnji metri maratona najtežji".

Grčija je leta 2010 zašla v hude finančne težave, ko na tujih trgih ni več imela dostopa do finančnih sredstev, s katerimi bi lahko poplačevala dolgove. Zato je zaprosila za mednarodno finančno pomoč, pri kateri so sodelovale države območja evra in Mednarodni finančni sklad (IMF). Zadnji program pomoči, vreden 86 milijard evrov, se izteče avgusta.

Do takrat ima Grčija še nekaj dela na področju reform, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes izpostavil Cipras. Vlada mora doseči še nekatere zahtevane pogoje kreditojemalcev, med drugim serijo privatizacij.

Grčija se je sicer prejšnji mesec po dolgem času uspešno vrnila na finančne trge, ko je z uspešno izdajo 12-mesečnih zakladnih menic zbrala 812,5 milijona evrov po 1,25-odstotni obrestni meri.