c S

ZNP kritičen do zavrnitve oglasov Reporterja na RTV Slovenija

29.03.2018 14:16 Ljubljana, 29. marca (STA) - Pri Združenju novinarjev in publicistov (ZNP) obsojajo ravnanje odgovornih na RTV Slovenija, kjer so v zadnjem času že večkrat po mnenju ZNP "povsem neutemeljeno" zavrnili predvajanje oglasov za politični tednik Reporter, tudi za zadnjo številko. Na RTV odgovarjajo, da bi z objavo zadnjega oglasa kršili poklicna merila in načela novinarske etike.

Besedilo zadnjega oglasa za revijo Reporter, ki bi moral biti objavljen v nedeljo, se je nanašalo na povečanje čakalnih dob v zdravstvu.

Na naslovnici tednika, prikaz katere je bil predviden v oglasu, je ob fotografiji premierja Mira Cerarja in ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc, ki oba opravljata tekoče posle, objavljeno vprašanje "Koliko mrtvih jima leži na duši?", pod fotografijo pa so zapisali in s številkami prikazali, da se je v zadnjih dveh letih število čakajočih nad dopustno čakalno dobo podvojilo.

Kot navaja ZNP, so kljub temu, da je tema v oglasu izjemno pomembna za družbo, na RTV Slovenija oglas zavrnili, to pa se je v zadnjem obdobju zgodilo že večkrat, "celo s škandalozno razlago, da v njih ne smejo biti omenjeni politiki".

"Tudi v zadnjem primeru zavrnitve oglasa gre za nezaslišano cenzuro in napad na ustavno zagotovljeno svobodo tiska, ki jo na javni televiziji očitno izvajajo za zaščito vladajočih politikov," so še navedli na ZNP, kjer pozivajo vodstvo RTV Slovenija, da s tem početjem nemudoma preneha.

Na RTV Slovenija so za STA v zvezi s tem pojasnili, da mora naročnik oglasnih sporočil pri oglaševanju spoštovati določila Poklicnih meril in načel novinarske etike v programih RTV Slovenija, ki se nanašajo na oglaševanje, promocijo in sponzoriranje v programih RTV Slovenija, in ne objavljati vsebin, ki bi na katerikoli način škodovale dobremu imenu in ugledu RTV Slovenija.

RTV Slovenija lahko v skladu s pogodbo zavrne objavo oglasa, če ni v skladu s temi določili in politiko programa ali če ni v skladu s prepovedjo politične propagande iz 10. člena zakona o RTV Slovenija, so navedli.

Glede konkretnega oglasa za zadnjo številko revije Reporter pa so pojasnili, da bi z objavo oglasa kršili poklicna merila in načela novinarske etike, saj bi z objavo posegli v osebno integriteto obeh akterjev.

Prav tako na RTV navajajo, da je ta oglas oziroma že naslovnica revije narejena senzacionalistično in da je vsebina žaljiva za akterja, ki sta na naslovnici in katerih imeni je mogoče jasno razbrati ter ju prepoznati s fotografije. Z oglasom je ranjeno njuno dostojanstvo, prav tako gre pri oglasu za "očitno diskreditacijo akterjev", so še navedli na RTV Slovenija.