c S

Križanič o politični odgovornosti pri Tešu 6: Finančni minister nima pooblastil za zaustavitev del

29.03.2018 12:09 Ljubljana, 29. marca (STA) - Medtem ko je preiskovalna komisija DZ za Teš 6 ugotovila, da največjo politično odgovornost za projekt nosi vlada iz obdobja 2008-2011, tedanji finančni minister Franc Križanič pravi, da finančni minister nima pooblastil, da bi zaustavil ali neposredno kontroliral učinkovitost del pri izvajanju posameznih projektov podjetij v državni lasti.

"Da je bilo v zvezi s Tešem 6 kaj takega možno, je čista izmišljotina," je Križanič dejal za STA.

Komisija DZ za ugotavljanje politične odgovornosti nosilcev javnih funkcij pri investiciji v Teš 6 je v sredo objavila končno poročilo. To ugotavlja, da so vse vlade od leta 2004 do leta 2012 ravnale neodgovorno ali vsaj malomarno ter podrejeno Tešu, največja politična odgovornost pa je na vladi 2008-2011, torej vladi Boruta Pahorja.

Komisija politično odgovornost v času Pahorjeve vlade pripisuje predvsem takratnima ministroma za finance in za gospodarstvo, Križaniču in Mateju Lahovniku.

Križanič je bil po ugotovitvah komisije kot nekdanji svetovalec Termoelektrarne Šoštanj (Teš) in član nadzornega sveta Holdinga Slovenske elektrarne (HSE) "ves čas obveščen o stanju na projektu, a leta 2009 ni opozoril na probleme".

Leto 2009 je bilo namreč po oceni komisije ključno, saj je bilo projekt do decembra 2009 "možno ustaviti ali vsaj narediti začasni moratorij in jo na novo strokovno in neobremenjeno premisliti". Po mnenju komisije je bila verjetno vlada, predvsem njen predsednik, pod pritiski raznih lobijev.

Križanič, kot je pojasnil danes, je v zvezi s projektom postavitve Teša 6 kot analitik sodeloval z analizo makroekonomskih učinkov gradnje in delovanja tega bloka ter analizo ekonomskih učinkov različnih terminov dokončanja projekta. Analize so bile del vloge za pridobitev energetskega dovoljenja. Bil je tudi član strokovne komisije, ki je z različnih vidikov proučevala potrebnost postavitve Teša 6.

"Ker sem bil vključen v študije v zvezi s Tešem 6, sem se kasneje kot član nadzornega sveta HSE in nato minister za finance v vladi Republike Slovenije izločil iz glasovanja pri odločanju o tem projektu oz. dodeljevanju državne garancije za najete kredite za izvedbo tega projekta," je poudaril.

Križanič je ob tem spomnil, da je v DZ odgovarjal na poslansko vprašanje glede poteka projekta in izrazil pričakovanje, da bo investitorju Tešu glede na padanje svetovnih cen jekla v obdobju finančne krize, uspelo znižati stroške.