c S

Zuckerberg bi v britanski parlament poslal namestnika

27.03.2018 12:46 London, 27. marca (STA) - Prvi mož spletnega družbenega omrežja Facebook Mark Zuckerberg bi v britanski parlament poslal enega svojih namestnikov, da bi pojasnil stališča glede varovanja osebnih podatkov Facebookovih uporabnikov. A britanski poslanci s tem niso zadovoljni in so ga ponovno pozvali, naj poda pojasnila bodisi osebno bodisi prek video povezave.

Britanski poslanci želijo Zuckerberga zaslišati na seji parlamentarnega odbora za digitalne vsebine, kulturo in medije. A iz odbora so danes sporočili, da so dobili pismo visokega predstavnika britanske podružnice Facebooka, da bi v London prihodnji mesec prišel vodja tehnološke pisarne Facebooka Mike Schroepfer ali pa glavni produktni vodja Chris Cox.

Toda v odboru nad to ponudbo niso navdušeni. Kot je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnil predsednik odbora Damian Collins, so glede na resnost obtožb danes obnovili poziv Zuckerbergu, da poda pojasnila bodisi osebno bodisi preko video povezave.

Facebook se namreč otepa obtožb zlorabe osebnih podatkov uporabnikov njegove platforme, potem ko je prišlo na dan, da je britansko podjetje Cambridge Analytica zlorabilo podatke približno 50 milijonov ljudi za prirejanje osebnih sporočil uporabnikom tudi v politične namene. Na ta način naj bi vplivali tako na kampanjo o odhodu Velike Britanije iz Evropske unije kot v korist sedanjemu ameriškemu predsedniku Donaldu Trumpu med volitvami leta 2016.

"Zelo bi bili zadovoljni, če bi lahko slišali gospoda Coxa. Še vedno pa bi pojasnila radi slišali tudi od gospoda Zuckerberga," je dejal Collins.

"Razčistili bi radi s Facebookom, ali bo dosegljiv za pričanje, ker to iz naše korespondence ni povsem jasno. In če bo lahko pričal, potem bi to lahko storil osebno ali pa prek video povezave, če bi mu to bolj ustrezalo," je še pojasnil Collins.

Tiskovna predstavnica britanske izpostave Facebooka Rebecca Stimson je sicer v pismu, ki ga je dobil odbor, zapisala, da se Facebook povsem zaveda interesa javnosti in parlamenta glede omenjenih vprašanj in da se strinja s tem, da bi na njih morali odgovoriti "na najvišjih ravneh podjetja" in tisti, ki so na pravih položajih, da lahko podajo odgovore.

"In kot take je gospod Zuckerberg osebno zaprosil enega od svojih namestnikov, da osebno poda pojasnila pred odborom," je zapisala. Bodisi Schroepfer bodisi Cox bi bila lahko na voljo "takoj po velikonočnih počitnicah", kar pomeni, da bi bilo tovrstno sejo mogoče izvesti najprej 16. aprila, še navaja AFP.