c S

DZ danes o Pahorjevi odločitvi, da ne predlaga novega mandatarja

27.03.2018 08:56 Ljubljana, 27. marca (STA) - Poslanci se bodo na današnji izredni seji seznanili z odločitvijo predsednika republike Boruta Pahorja, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja. S tem se bodo pospešile priprave na predčasne parlamentarne volitve, ki bodo najverjetneje konec maja ali v začetku junija. DZ bo danes tudi končal zadnjo redno sejo v aktualnem mandatu.

Pahor je namreč minuli teden po posvetu z vodji poslanskih skupin predsednika DZ Milana Brgleza obvestil, da ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, in ga zaprosil, da se DZ na seji s tem seznani. "V okoliščinah, ko se tudi sicer izteka mandat sedanjemu sklicu državnega zbora, prizadevanje za izvolitev predsednika vlade za tako kratek čas ni smiselno in potrebno," je v dopisu predsedniku DZ zapisal Pahor, ki bo poslancem tudi osebno pojasnil svojo odločitev.

S takšno odločitvijo je Pahor skrajšal 30-dnevni rok, ki ga je imel po odstopu Mira Cerarja z mesta predsednika vlade na voljo za predlaganje novega mandatarja, in tako odprl pot predčasnim volitvam.

Ko se bo DZ seznanil s Pahorjevim obvestilom, pa bo začel teči še 14-dnevni rok, v katerem lahko kandidata za mandatarja predlaga poslanska skupina ali skupina desetih poslancev. Sledi pa lahko še tretji poskus, saj lahko DZ v 48 urah sklene izvesti ponovne volitve predsednika vlade. Če se zanje odloči, mora o kandidatu glasovati najpozneje v sedmih dneh.

Možnosti, da bi predlagali mandatarja, ne izključujejo v poslanski skupini SDS, saj bi s tem lahko dosegli, da bi volitve lahko bile 10. junija. Da je pripravljen sprejeti kandidaturo, je sporočil tudi nepovezani poslanec Janko Veber.

Po izredni seji bo DZ končal marčevsko sejo. Med drugim bo obravnaval novelo zakona o mednarodni zaščiti ter predlog zakona o povračilu premoženjske škode iz druge svetovne vojne.