c S

Kitajska napoveduje zaščito interesov v morebitni trgovinski vojni z ZDA

25.03.2018 09:00 Peking, 26. marca (STA) - Namestnik kitajskega premierja Liu He je danes zjutraj po lokalnem času po telefonu govoril z ameriškim finančnim ministrom Stevenom Mnuchinom in ga opozoril, da je Kitajska v morebitni trgovinski vojni "pripravljena in zmožna zavarovati svoje interese".

Liu je v pogovoru dejal, da posebna ameriška sedemmesečna preiskava kitajskih uvoznih praks "krši globalna pravila trga", navedbe kitajske tiskovne agencije Xinhua povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Do telefonskega pogovora med predstavnikoma obeh držav je prišlo po tednu dni stopnjevanja trenj glede uvoza in izvoza obeh držav.

ZDA so v četrtek napovedale uvedbo višjih uvoznih dajatev na širok nabor uvoženega kitajskega blaga, vrednega 60 milijard dolarjev. S tem želijo Kitajsko kaznovati za domnevno krajo intelektualne lastnine in protikonkurenčne prakse.

Kitajska pa ji je dan pozneje v odgovor zagrozila z nizom povračilnih ukrepov v obliki carin na uvoz, vrednimi okoli tri milijarde dolarjev. Med drugim namerava na uvoz svežega sadja, oreščkov in vina, ki letno doseže milijardo dolarjev, uvesti 15-odstotne dajatve.

Če ne bi dosegli učinka, pa bi na izdelke, med drugim svinjino in reciklirani aluminij, katerih letni uvoz iz ZDA doseže vrednost dve milijardi dolarjev, uvedli še 25-odstotno dajatev. Napovedan ukrep sicer vključuje skupno 128 ameriških dobrin, datum njegove uvedbe pa ni določen.

V letu 2016 je izvoz kitajskih dobrin v ZDA predstavljal okoli 18,4 odstotka celotnega izvoza Kitajske, medtem ko je delež uvoženih ameriških dobrin v to državo predstavljal zgolj osem odstotkov izvoza ZDA.