c S

Britanski sodnik odobril odvzem vzorca krvi Skripala

23.03.2018 07:57 London, 22. marca (STA) - Britanski sodnik David Williams je danes odobril odvzem vzorcev krvi nekdanjega ruskega agenta Sergeja Skripala in njegove hčere Julije, ki so ju v začetku meseca napadli z živčnim strupom. Vzorce bodo analizirali strokovnjaki Organizacije za prepoved kemičnega orožja (OPCW), poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Skripala in njegovo hčer so našli 4. marca nezavestna na klopi v britanskem Salisburyju. Po navedbah Londona sta bila zastrupljena z živčnim strupom novičok, razvitim v nekdanji Sovjetski zvezi. Velika Britanija trdi, da za napadom stoji Rusija, ki pa to odločno zanika.

Oba sta še vedno v kritičnem stanju v bolnišnici in nezavestna, zato ne moreta sama privoliti v odvzem vzorcev krvi. Sodnik je zato odločil, da jima kri lahko odvzamejo, ker je to v njunem interesu.

Strokovnjaki OPCW, ki so na Otok prispeli v ponedeljek, so želeli nekdanjemu agentu in njegovi hčeri vzeti tudi vzorce krvi, a so jim zdravniki smeli dati le njune kartoteke. Z analizo vzorcev krvi želijo ugotoviti podrobnosti o živčnem strupu, uporabljenem v napadu.