c S

Italijanski parlament danes na ustanovnem zasedanju

23.03.2018 08:52 Rim, 23. marca (STA) - Italijanski parlament, izvoljen 4. marca, se bo danes sešel na ustanovnem zasedanju. Med tistimi, ki bodo prvič sedli v poslanske klopi v Rimu, bo tudi zamejska Slovenka, senatorka Tatjana Rojc. Danes bodo tudi začeli voliti predsednika obeh domov parlamenta, kar za stranke velja za pomemben korak pred začetkom pogajanj o oblikovanju vlade.

Malo verjetno je, da bo poslancem predsednika obeh domov uspelo izvoliti že prvi dan. Volitve predsednika senata bi lahko trajale do tri dni, v poslanski zbornici bi bil ta postopek lahko še daljši.

Populistično Gibanje pet zvezd, ki je z 32 odstotki glasov na volitvah postalo najmočnejša stranka v parlamentu, vztraja, da bi moral biti predsednik poslanske zbornice iz njegovih vrst ter predlaga Roberta Fica.

Skrajno desna Liga, ki je osvojila največ glasov znotraj desnosredinskega zavezništva, medtem zase zahteva položaj predsednika senata. Možni kandidati so odvetnica Giulia Bongiorno iz Lige ter nekdanja ministrica za izobraževanje Maria Stella Gelmini in tesen sodelavec nekdanjega premierja Silvia Berlusconija Paolo Romani iz stranke Naprej Italija.

Po izvolitvi predsednikov parlamenta bo italijanski predsednik Sergio Mattarella začel pogovore o oblikovanju vladne koalicije, kar bi se po navedbah nemške tiskovne agencije dpa lahko zgodilo konec marca ali po veliki noči. Nato bo moral Mattarella presoditi, kdo ima najboljše možnosti za oblikovanje koalicije. Koga bo pooblastil za to, še ni jasno, saj na volitvah nobena stranka ali zavezništvo ni osvojilo absolutne večine.