c S

Kolegij bo zaradi predčasnih volitev spremenil načrt dela DZ

23.03.2018 08:54 Ljubljana, 23. marca (STA) - Kolegij predsednika DZ Milana Brgleza se bo danes dogovoril, kdaj se bodo poslanci seznanili z odločitvijo predsednika republike Boruta Pahorja, da ne predlaga kandidata za novega mandatarja. Vodje poslanskih skupin bodo tudi preklicali aprilsko sejo in s tem formalizirali dogovor, da se DZ do konca mandata ne bo več sestajal na rednih sejah.

Pahor je namreč minuli teden po posvetu z vodji poslanskih skupin predsednika DZ Milana Brgleza obvestil, da po odstopu predsednika vlade Mira Cerarja ne bo predlagal kandidata za novega mandatarja, in ga zaprosil, da se DZ na seji s tem seznani. To bodo poslanci storili na izredni seji, ki bo predvidoma v torek, kolegij predsednika DZ pa se bo danes dogovoril o njenem sklicu.

Po seznanitvi s Pahorjevo odločitvijo bo začel teči 14-dnevni rok, v katerem lahko mandatarja predlagajo poslanci, sledi pa lahko še tretji poskus, v katerem bi DZ lahko sklenil izvesti ponovne volitve predsednika vlade.

Če mandatarskega kandidata ne bo oziroma ta ne bo izvoljen, bo predsednik republike razpustil parlament in razpisal predčasne volitve. Glede na zakonske roke je pričakovati, da bodo te potekale konec maja ali v začetku junija.

Poslanci bodo medtem kljub razpustu parlamenta do konca mandata poskusili opraviti še kar nekaj dela. A ga bodo morali opraviti na izrednih sejah, saj so se vodje poslanskih skupin dogovorili, da se DZ ne bo več sestajal na rednih sejah. Tak dogovor bodo potrdili tudi na današnji seji kolegija, s tem ko bodo preklicali predvideno aprilsko redno sejo.

Glede na to, da so se po odločitvi ustavnega in vrhovnega sodišča glede referenduma o drugem tiru v javnosti pojavile različne interpretacije o tem, kdo lahko razpiše ponovno glasovanje, pa se bo Brglez danes posvetoval z ustavnopravnimi strokovnjaki.

Nekateri pravniki namreč dopuščajo možnost vpliva DZ na datum ponovljenega referenduma, medtem ko Brglez zaenkrat zagovarja stališče, da je ustavno sodišče pristojnosti, ki jih ima DZ na tem področju, preneslo na Državno volilno komisijo. Po njegovem mnenju to pomeni, da ima le DVK pristojnost razpisati referendum.