c S

DZ za spremembe na področju veterinarstva in kmetijskih rastlin

22.03.2018 16:04 Ljubljana, 22. marca (STA) - DZ je danes po skrajšanem postopku sprejel novele treh zakonov s področja kmetijstva, in sicer zakonov o veterinarstvu, o veterinarskih merilih skladnosti in o semenskem materialu kmetijskih rastlin.

Novela zakon o veterinarstvu med drugim v mrežo javne veterinarske službe vključuje skrb za dobrobit živali, določa se način odvzema koncesije. Trajni odvzem je predviden za primere ponavljajočih se kršitev. Dodana je določba, da pritožba zoper odločbo o odvzemu koncesije ne zadrži izvršitve, predvsem z namenom preprečiti ponavljanje in nastanek okoliščin, kjer se kršitve lahko ponovijo.

Ker se pojavljajo nove nevarne bolezni živali, kot so na primer bolezen modrikastega jezika, afriška prašičja kuga, vozličasti dermatitis ipd., ki predstavljajo tveganje tako za zdravje živali kot ljudi, se z novelo zakona o veterinarskih merilih skladnosti daje pravno podlago generalnemu direktorju uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin za hitro ukrepanje v nujnih primerih.

Novela ureja tudi primere preklica imenovanih laboratorijev, ki lahko opravljajo analize za potrebe uradnega veterinarskega nadzora. Za to morajo pridobiti koncesijo, novela zakona pa podrobneje ureja preklic imenovanja, razloge za preklic in način imenovanja drugega laboratorija v primeru neizpolnjevanja pogojev oz. ugotovljenih nepravilnosti ali kršitev.

Novela zakona o semenskem materialu kmetijskih rastlin na jasnejši in enakopravnejši način določa obveznosti dobaviteljev, ki se ukvarjajo s pridelavo, pripravo za trženje oz. trženjem semenskega materiala kmetijskih rastlin. Poleg tega predlog omogoča učinkovitejši nadzor in boljšo uskladitev z drugimi zakonskimi predpisi.