c S

Slovaška ima novo vlado

22.03.2018 13:16 Bratislava, 22. marca (STA) - Mesec dni po umoru preiskovalnega novinarja Jana Kuciaka je Slovaška danes dobila novo vlado. Pred slovaškim predsednikom Andrejem Kisko je najprej prisegel novi premier, 42-letni Peter Pellegrini, nato pa je Kiska imenoval še njegov novi kabinet. Mnogi sicer menijo, da delna menjava vladne ekipe ni dovolj, in terjajo predčasne volitve.

Prejšnji premier Robert Fico se je po umoru Kuciaka in njegove zaročenke konec februarja znašel pod pritiskom, saj je Kuciak v času umora pisal o povezavah med italijansko mafijo na Slovaškem in vidnimi slovaškimi politiki, tudi iz samega kabineta premierja. Najprej je odstopilo več vidnih članov Ficovega kabineta in vlade, a ker to politične krize in množičnih protivladnih protestov ni pomirilo, je na koncu odstop ponudil tudi Fico sam.

Fico je sicer za svoj odstop postavil tri pogoje, in sicer da mora novega premierja znova imenovati njegova stranka Smer-SD, da sedanja koalicija treh strank, v kateri sta še Slovaška nacionalna stranka (SNS) in stranka Most-Hid, nadaljuje delo in da ne bo predčasnih volitev. Ti trije pogoji so zdaj izpolnjeni.

Kiska sicer pojasnjuje, da preprosto ni imel druge izbire. Za predčasno razpustitev parlamenta in razpis volitev bi bila namreč potrebna večina, ki je brez poslancev vladajoče koalicije ni mogoče doseči. Čeprav predsednik z ministrsko ekipo, ki jo je sestavil Pellegrini, doslej podpredsednik v Ficovi vladi, ni ravno zadovoljen in jo je prvič celo zavrnil, poudarja, da ima ta kabinet podporo večine poslancev in da ga noben drug politik ni obvestil o obstoju kakšne druge parlamentarne večine.

Kot sicer poroča nemška tiskovna agencija dpa, večina ministrov pod novim premierjem ostaja enaka. Nov je med drugim notranji minister, saj je Roberta Kalinaka, ki je s tega položaja odstopil, nasledil dosedanji minister za zdravje in nekdanji direktor slovaške pošte Tomas Drucker. Nova sta med drugim tudi ministra za kulturo in pravosodje.

Koalicijske stranke računajo, da jim bo uspelo politično krizo, ki jo je sprožil umor Kuciaka konec februarja, rešiti z imenovanjem nove vladne ekipe in brez novih volitev. A mnogi se s tem ne strinjajo. V slovaški prestolnici in drugih mestih so tako za petek napovedani novi protivladni protesti. Redne volitve naj bi sicer na Slovaškem potekale spomladi 2020.