c S

Francoska vlada z novim zakonom v boj proti spolnemu nasilju

22.03.2018 07:44 Pariz, 21. marca (STA) - Francoska vlada je danes predstavila predlog zakona o boju proti spolnemu nasilju in nadlegovanju, ki vsebuje prelomne spremembe glede starosti za privolitev v spolne odnose ter uvaja kaznovanje nadlegovanja na ulicah in svetovnem spletu.

Predlog zakona, ki ga mora potrditi še parlament, je na vladi danes predstavila državna sekretarka za enakost spolov Marlene Schiappa.

Zakon med drugim uvaja, da mlajši od 15 let ne morejo pristati na spolne odnose z odraslimi. To bo po besedah Schiappove olajšalo pregon posilstev. V Franciji so spolni odnosi z mlajšimi od 15 let že nezakoniti, vendar pa je treba za posilstvo dokazati, da so bili mladoletniki v spolne odnose prisiljeni, poroča Deutsche Welle, ki navaja francoski dnevnik Le Monde.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je ob napovedi nove zakonodaje v boju proti nasilju nad ženskami že pred časom povedal, da je namen zakona "zagotoviti ženskam, da jih ne bo strah biti zunaj" po vrsti obtožb o spolnih napadih in nadlegovanjih, ki so prišla na dan z gibanjem #MeToo.

Na pripravo zakona sta vplivala tudi primera, ki sta šokirala Francijo, ko sta bila dva moška obtožena spolnih odnosov z enajstletnicami. V enem primeru je bil moški obtožen samo za spolni napad in ne posilstvo, ker naj bi žrtev pristala na spolni odnos, v drugem primeru pa je bil posiljevalec enajstletnice oproščen.

Nov zakon zaporne kazni za posilstvo osebe, mlajše od 15 let, zvišuje s sedanjih pet na deset let.

Za spolno nadlegovanje na ulici zakon predvideva takojšnje kazni od 90 do 750 evrov. Za storilce, ki so večkrat kaznovani, so predvidene še višje kazni, prav tako v primeru otežujočih okoliščin.

"Ideja je, da so kazni dovolj visoke, da odvračajo od neprimernega ravnanja, pa tudi da jih storilci lahko plačajo takoj, tako da je zakon učinkovit," je povedala državna sekretarka na seji vlade, ki so jo v živo prenašali prek Facebooka.

Schiappova je pojasnila, da med nadlegovanje na ulici sodi tudi večkratno spraševanje po telefonski številki, potem ko da ženska jasno vedeti, da je spraševalec ne zanima.

Mladoletne žrtve posilstev bodo lahko tožbo zaradi posilstva vložile do svojega 48. leta starosti, kar je deset let več, kot velja sedaj.

K tej spremembi je prispeval tudi primer francoske televizijske in radijske voditeljice Flavie Flament, ki proti kontroverznemu britanskemu fotografu Davidu Hamiltonu ni mogla vložiti tožbe zaradi posilstva pri njenih 13 letih, ker je bila stara 42 let.

Zakon uvaja tudi novo definicijo spolnega in moralnega nadlegovanja, ko so "tovrstna ravnanja ali besede vsiljene isti žrtvi na usklajen način". S tem želijo okrepiti boj proti usklajenim napadom na svetovnem spletu, saj se sedaj nadlegovalci lahko izognejo pregonu, če nadlegovanja ne ponovijo.

"Končati želimo skupinsko kibernetsko nadlegovanje s tem, da damo jasno vedeti, da bo odgovarjal vsak posameznik, ki bo pri tem sodeloval, tudi če je poslal le nekaj tvitov, elektronskih sporočil ali sporočil na forumih," je poudarila Marlene Schiappa.

Spolno in moralno nadlegovanje bo kaznovano z zaporno kaznijo do treh oziroma do dveh let zapora, še navaja Le Monde.