c S

Tusk le potrdil podporo vrha EU dogovoru o prehodnem obdobju po brexitu

22.03.2018 07:35 Bruselj, 21. marca (STA) - Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk je danes le potrdil podporo vrha EU dogovoru o prehodnem obdobju po brexitu, ki je pogoj za začetek pogajanj o prihodnjih odnosih EU in Združenega kraljestva. V torek je namreč Tusk podporo temu dogovoru, ki so ga dan prej pogajalci obeh strani razglasili za velik uspeh, postavil pod vprašaj.

"Imam dobre novice za britansko premierko Thereso May," je poudaril Tusk. "Pravkar sem našim voditeljem priporočil načelno podporo dogovoru o prehodnem obdobju," je pojasnil.

V torek je Tusk opozoril, da je podpora še vprašljiva in da potrebuje še nekaj časa za posvetovanja z nekaterimi članicami. Podrobnosti ni pojasnil, po neuradnih informacijah pa je šlo za zadržke Španije v povezavi z Gibraltarjem.

To prehodno obdobje bo po njegovih besedah v praksi zamaknilo vse negativne posledice brexita za 21 mesecev. Ta čas je pomemben za ljudi in podjetja, da se bodo lahko pripravili na pravi učinek brexita, je dodal.

Voditelji članic EU bodo v petek razpravljali o strategiji za nadaljnja pogajanja, pri čemer je cilj zagotoviti, da bo učinek brexita na državljane in podjetja čim manj negativen.

Sprejeli bodo prve smernice za prihodnje odnose EU in Združenega kraljestva, ki jih bodo nato junija po potrebi osvežili. Pogajanja o prihodnjih odnosih naj bi se začela aprila.