c S

EU in ZDA še iščejo vzajemno sprejemljivo rešitev za trgovinski spor

22.03.2018 07:02 Bruselj, 21. marca (STA) - EU in ZDA še iščejo vzajemno sprejemljivo rešitev za trgovinski spor zaradi načrtovanega ameriškega zvišanja uvoznih carin za jeklo in aluminij, sta čezatlantski partnerici sporočili v skupni izjavi po pogovorih v Washingtonu. Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk pa medtem v Bruslju pravi, da je "previden optimist".

EU in ZDA so se dogovorile za takojšnjo sprožitev procesa pogovorov z ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom o trgovinskih vprašanjih v skupnem interesu, vključno z jeklom in aluminijem, s ciljem čimprejšnje opredelitve vzajemno sprejemljivega izida.

To sta v danes objavljeni skupni izjavi sporočila evropska komisarka za trgovino Cecilia Malmström in ameriški minister za trgovino Wilbur Ross po torkovem srečanju v Washingtonu. Podrobnosti za zdaj niso znane.

Predsednik Evropskega sveta Tusk je medtem danes v Bruslju poudaril: "Minuli teden sem predsednika Trumpa pozval k trgovinskim pogovorom namesto trgovinske vojne. Še vedno upam na pozitiven odgovor iz Washingtona in glede tega sem previden optimist."

Evropska komisija si po Tuskovih besedah močno prizadeva za izvzetje EU iz ameriškega ukrepa, ki predvideva uvedbo dodatnih uvoznih carin za jeklo in aluminij s tem petkom.

Odločitev o uvedbi 25-odstotnih carin za jeklo in 10-odstotnih za aluminij na podlagi redko uporabljenega ameriškega zakona, ki omogoča takšno ukrepanje predsednika v primeru spodkopavanja nacionalne varnosti, je sprožila burne odzive po svetu, tudi v EU.

Zvišane carine naj bi začele veljati v petek za vse, razen za Mehiko in Kanado, ki sta iz ukrepa izvzeti. EU zatrjuje, da njen izvoz ne predstavlja varnostne grožnje za ZDA in želi izvzetje za celotno unijo.

Tusk opozarja, da je veliko na kocki: "Če ZDA ostanejo protekcionistične za vselej, bo to velik problem za ves svet." Tusk pri tem poziva k ubranitvi multilateralizma in globalne rešitve za problem presežnih zmogljivosti.

O trgovinskem sporu bodo v četrtek v Bruslju razpravljali tudi voditelji članic EU. EU se bo kot največja svetovna trgovinska sila odzvala odgovorno in razumno, je v torek v vabilu voditeljem na zasedanje poudaril Tusk.

Čezatlantska vez po njegovih besedah je in bo ostala ključna za varnost in blaginjo na obeh straneh Atlantika, zato jo je kljub "sezonskim turbulencam" treba okrepiti, ne oslabiti, je še dodal.

Ob tem Tusk navaja francoskega filozofa Montesquieuja, da je "naravni učinek trgovine spodbujati mir", in poudarja, da bo zato tudi EU vselej želela več trgovine, ne manj.

Spomni tudi, da je zvišanje ameriških carin leta 1930, ki je vplivalo na tretjino trgovine, vodilo v globalno trgovinsko vojno. Trenutno predlagane carine bi vplivale na 1,5 odstotka čezatlantske trgovine.

Načrtovane ameriške carine bi po neuradnih informacijah tako neposredno kot posredno prizadele večji delež slovenskega izvoza jekla in aluminija. Slovenija se zavzema za umirjen, premišljen in dobro odmerjen odziv.