c S

Na donatorski konferenci za Gazo Slovenija napovedala pol milijona evrov pomoči

21.03.2018 07:20 Bruselj/Ljubljana, 20. marca (STA) - Na donatorski konferenci so danes v Bruslju za postavitev obrata za razsoljevanje vode na območju Gaze zbrali 456 milijonov evrov. Slovenija je na konferenci napovedala donacijo v višini pol milijona evrov.

Donatorsko konferenco je pripravila Evropska komisija v sodelovanju s palestinskimi oblastmi in Unijo za Sredozemlje. Gre za 562,3 milijona evrov vreden projekt izgradnje osrednjega obrata za razsoljevanje vode, s katerim bo zagotovljen dostop do čiste pitne vode več kot dvema milijonoma prebivalcev Gaze.

Za projekt je Evropska komisija napovedala prispevek 70 milijonov evrov.

Slovenski veleposlanik pri Evropski uniji Janez Lenarčič je v govoru na konferenci poudaril pomen pitne vode kot sredstva za doseganje miru in blagostanja, ki se ga Slovenija zaveda do te mere, da je pravico do pitne vode zapisala v svojo ustavo. Ob tem je najavil slovensko donacijo v višini pol milijona evrov, ki bo prebivalcem Gaze omogočila uresničevanje te temeljne pravice.

S tem bo Slovenija prispevala k preprečitvi humanitarne in ekološke katastrofe. Hkrati bo izgradnja obrata za razsoljevanje pomembno prispevala k varnosti in razvojnim možnostim Gaze, so sporočili z ministrstva za zunanje zadeve.

Dodali so, da je dostopnost pitne vode v Gazi med najslabšimi na svetu. Dva milijona Palestincev je odvisnih izključno od vode iz obalnega vodonosnika, od katere le tri odstotke ustreza standardom za pitno vodo Svetovne zdravstvene organizacije. Številne študije opozarjajo na pretirano izrabo vodonosnika in svarijo, da bo brez korenitih ukrepov še v tem desetletju prišlo do nepopravljive škode in ekološke ter humanitarne katastrofe.

Večina ljudi je odvisnih od malih zasebnih enot za razsoljevanje somornice (delno slane vode), vendar te naprave proizvajajo vodo, ki je slabe kakovosti, njeno pridobivanje pa je drago. Z izgradnje osrednjega obrata za razsoljevanje vode bo zagotovljen dostop do čiste pitne vode več kot dvema milijonoma prebivalcev Gaze.

Na MZZ so še izpostavili, da Slovenija redno podpira humanitarne dejavnosti v pomoč Palestincem.

Na izredni ministrski konferenci za delovanje Agencije Združenih narodov za pomoč in zaposlovanje palestinskih beguncev na Bližnjem vzhodu (UNRWA) 15. marca je objavila prispevek 165.000 evrov v obdobju med letoma 2018 in 2020, pri čemer je prvi del sredstev že izplačala februarja letos. Slovenija prav tako podpira dvostranske projekte zdravstvene in psihosocialne rehabilitacije palestinskih otrok ter prek ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti izobražuje strokovnjake s področja rehabilitacije in psihosocialne pomoči.