c S

G20 ostaja zavezana boju proti protekcionizmu, ampak z zvezdico

21.03.2018 09:00 Buenos Aires, 21. marca (STA) - Sklepna izjava finančnih ministrov in guvernerjev centralnih bank držav članic skupine G20 po dveh dnevih zasedanja v Buenos Airesu potrjuje zavezo boja proti protekcionizmu, vendar pa zaradi ZDA dodaja poziv k nadaljevanju dialoga in ukrepov na področju svetovne trgovine.

Ministri in guvernerji so se sestali v Argentini, preden v petek stopijo v veljavo nove carine na uvoz jekla in aluminija v ZDA, predsednik Donald Trump pa naj bi še v tem tednu napovedal carinske ukrepe proti Kitajski v višini 60 milijard dolarjev.

Trumpove carine, ki grozijo s svetovnimi trgovinskimi vojnami, so bile hočeš nočeš glavna tema pogovorov v Buenos Airesu.

Sklepna izjava potrjuje, da so mednarodna trgovina in investicije pomemben motor rasti, produktivnosti, inovacij, ustvarjanja delovnih mest in razvoja.

Ponovno potrjuje tudi veljavnost podobne sklepne izjave voditeljev G20 lani v Hamburgu, ko se je tudi Trump podpisal pod zavezo boja proti protekcionizmu, vključno z bojem proti vsem nepoštenim trgovinskim praksam.

Tokrat so k temu dodali poziv k "nadaljevanju dialoga in ukrepov na področju svetovne trgovine".

V Hamburgu so voditelji G20 sicer omogočili prihodnje Trumpovo soliranje s carinami z besedilom o priznavanju vloge legitimnih trgovinskih instrumentov za obrambo.

Ne gre za vojaško obrambo, ampak za obrambo domače ekonomije. Trump je sicer nove carine utemeljil z nacionalno varnostjo, ker brez lastnega jekla in aluminija se država ne more iti vojn.

Ostale teme so minile v senci oblakov trgovinskih vojn, vendar so našle svoj prostor v izjavi, ki med drugim poziva k nadaljevanju mednarodnega spremljanja kriptovalut in tveganj.

Te valute sprožajo vprašanja zaščite potrošnikov in vlagateljev ter integritete trgov, pranja denarja in financiranja terorizma.

Ministri in guvernerji G20 so se ponovno zavezali, da se bodo vzdržali devalvacije svojih valut za pridobivanje izvoznih prednosti, kljub temu pa so dodali mnenje, da lahko fleksibilnost menjalniških tečajev služi za ublažitve šokov.