c S

Mississippi prepovedal splav po 15. tednu nosečnosti

20.03.2018 07:33 Jackson, 20. marca (STA) - Republikansko vodstvo ameriške zvezne države Mississippi je v ponedeljek slavilo podpis zakona o prepovedi splava po 15. tednu nosečnosti, ki je skoraj v trenutku dobil pričakovano tožbo zaradi neustavnosti. Guverner Phil Bryant in republikanci pravijo, da je to boj, ki se ga splača voditi.

Splav je v ZDA dovoljen, čeprav zapleten tudi v državah, kjer ženskam ne mečejo polen pod noge z raznimi zakonskimi omejitvami. Sodišča so doslej odločala po načelu, da omejitev ne bi smelo biti do takrat, ko je zarodek sposoben sam preživeti zunaj telesa nosečnice.

Zakon v Mississippiju, ki je bil podpisan na zaprti slovesnosti, pa prepoveduje vsak splav po 15 dnevih od spočetja razen v primerih, ko je jasno, da ima zarodek hudo zdravstveno okvaro, ki mu ne bo omogočala preživetja, ali v primeru, da lahko nosečnost povzroči smrt ali hudo telesno okvaro nosečnici. Posilstvo ali incest nista izgovor za Mississippi.

Tožbo proti zakonu je uro po podpisu vložila edina klinika v celotni državi Mississippi, kjer lahko ženska opravi splav, če ne gre za nujni primer in nekaj zdravnikov, ki si to tam upajo početi. Klinika je lani opravila 78 splavov po 15. tednu nosečnosti.