c S

EU in Britanija z dogovorom o prehodnem obdobju po brexitu

19.03.2018 17:14 Bruselj, 19. marca (STA) - EU in Velika Britanija sta danes dosegli dogovor o prehodnem obdobju po brexitu, je danes v Bruslju sporočil glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier. Ob tem je ocenil, da je prehojen velik del poti do urejenega izstopa Britanije iz unije, a opozoril, da bo pravno gotovost prinesla šele ratifikacija ločitvenega sporazuma.

"Prehodno obdobje bo omejeno," je poudaril Barnier. Glavni britanski pogajalec David Davis pa je pojasnil, da bo prehodno obdobje trajalo do konca decembra 2020, torej 21 mesecev, kar je dovolj blizu dvema letoma, kolikor je želela britanska stran.

V tem obdobju Britanija po Barnierjevih besedah ne bo več sodelovala pri odločanju unije, bo pa ohranila vse koristi notranjega trga, carinske unije in drugih evropskih politik, zato bo tudi morala spoštovati vso evropsko zakonodajo, enako kot članice unije.

Pogajalci so se po Barnierjevih navedbah tudi dogovorili, da bodo imeli državljani, ki bodo prišli na Otok med prehodnim obdobjem, enake pravice kot tisti, ki bodo prišli pred brexitom, kar je ves čas zahtevala unija.

Britanija bo lahko v prehodnem obdobju podpisala in tudi ratificirala nove dogovore s tretjimi državami - "s starimi prijatelji in novimi zavezniki", ki pa jih bo lahko uveljavila šele po koncu tega obdobja, pa je izpostavil Davis.

Prehodno ali "implementacijsko" obdobje, kot mu pravi britanska stran, pokriva čas od brexita, načrtovanega za 29. marec 2019, do uveljavitve novega sporazuma med stranema. Gospodarstvu in državljanom naj bi zagotovilo, da se pripravijo na prihodnost.

Po intenzivnih pogajanjih v minulih dneh tako obstaja dogovor o večini ločitvenega sporazuma, ki pokriva tri prednostna ločitvena vprašanja - pravice državljanov, finančno poravnavo in mejo na irskem otoku, ter prehodno obdobje.

Barnier je sicer danes v Bruslju predstavil osnutek pravnega besedila ločitvenega sporazuma v treh barvah: zeleni, rumeni in beli. Zelena označuje uradno dogovorjen del, rumena političen dogovor, ki ga je še treba izpiliti, bela pa področja razhajanja.

Današnji dogovor je pomembna postaja, a nismo še tam, je opozoril Barnier in poudaril, da bo pravno gotovost prinesla šele ratifikacija ločitvenega dogovora. "Nič ni dogovorjeno, dokler ni vse dogovorjeno," je dodal.

Prvi pomemben mejnik v pogajanjih o brexitu je bil lanski decembrski načelni dogovor o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih, današnji dogovor je drugi pomemben mejnik, je poudaril Davis in izrazil prepričanje, da ga bo vrh unije konec tedna potrdil.

Strani sta z današnjim dogovorom zapečatili vprašanji pravic državljanov in finančne poravnave, je povedal Barnier. Vprašanje o meji na irskem otoku, tretje prednostno ločitveno vprašanje, pa še ni dorečeno.

Pogajalci so se sicer danes dogovorili, da sporna skrajna ali rezervna rešitev, po kateri Severna Irska brez drugačnega dogovora ostane del carinske unije, mora biti del pravnega besedila ločitvenega sporazuma.

Britanska premierka Theresa May je še pred nekaj tedni izjavila, da noben britanski premier ne bi nikdar sprejel takšne ideje, saj spodkopava ustavno celovitost Združenega kraljestva.

Današnji dogovor potrebuje sicer še potrditev voditeljev članic unije, ki se sestanejo konec tedna v Bruslju. Nato bosta strani lahko začeli pogajanja o prihodnjih odnosih. Ta naj bi se začela aprila.