c S

Direktor SB Murska Sobota zavrača očitke sindikata, vztraja na zakonitosti izplačil

19.03.2018 15:02 Ljubljana, 19. marca (STA) - Prvi mož SB Murska Sobota Bojan Korošec zavrača očitke sindikata SPUKC. Kot je zapisal v izjavi za STA, so v upravi še vedno prepričani, da so bila izplačila nadomestil za neizrabljeni dopust zakonita, in verjamejo, da bo to potrdilo tudi sodišče. Zanika tudi navedbe o maščevalnem ukrepu zoper sindikalno zaupnico SPUKC Tatjano Petek.

V Splošni bolnišnici (SB) Murska Sobota so ob tem spomnili, da "v zvezi z izplačanim neizkoriščenim dopustom poteka predkazenski postopek in zaenkrat še ni bila vložena nobena kazenska ovadba oziroma obtožnica. Zato govoriti o odstopu zaradi obtožnice ni možno".

Minuli četrtek so kriminalisti Policijske uprave Murska Sobota opravili hišne preiskave v povezavi s sumi storitve več kaznivih dejanj zlorabe uradnega položaja, s katerimi je bila večjemu številu oseb v letih 2015 in 2016 pridobljena skupna premoženjska korist v višini 20.398,79 evra. Kmalu se je neuradno izvedelo, da preiskave potekajo v SB Murska Sobota, in sicer v povezavi z izplačili neizrabljenih dopustov zaposlenim v letih 2015 in 2016.

Bolnišnica je v letu 2015 in 2016 izplačala nadomestilo za neizrabljen dopust petindvajsetim zaposlenim: za leto 2014 šestim, za leto 2015 pa 19 zaposlenim. Med zaposlenimi, ki so prejeli nadomestilo, je strokovni direktor bolnišnice Danijel Grabar dobil skoraj 2700 evrov.

Korošec je medijem v preteklosti že potrdil, da je za neizrabljeni dopust, ki se ga je nabralo zaradi preveč delovnih obveznosti, res prejel nadomestilo v višini 826 evrov. A je obenem razložil, da so nadomestilo za neizrabljeni dopust izplačevali skladno z zakonodajo, izplačilo pa je bilo po njegovem različnim profilom zaposlenim izvedeno po nasvetu takratne vodje pravno-kadrovske službe Tatjane Petek.

Ta je bila v začetku lanskega leta z novo sistemizacijo prestavljena na delovno mesto sodelavke v pravno-kadrovski službi. Zaradi tega je tožila bolnišnico, a bila na prvi stopnji neuspešna. Glede izplačila neizrabljenega dopusta pa je v Večeru lani objavila popravek, v katerem je zatrdila, da je vodstvo bolnišnice opozarjala na nezakonitosti, vendar se na njih menda niso odzivali.

Korošec v današnjem pisnem odzivu vztraja, da je izplačila neizkoriščenega dopusta upravi svetovala prav Petkova in da je uprava ravnala v skladu z njenimi strokovnimi nasveti. Petkova naj bi upravi po navedbah Korošca tako svetovala že leta 2012, za kar da imajo v dokaz tudi njeno elektronsko pošto. Enako jim je Petkova po trditvah Korošca svetovala ustno tudi julija 2015, leta 2016 pa je upravi poslala tudi elektronsko pošto v zvezi s tem.

Petkovi očita, da to zanika in odgovornost vali na upravo zaradi "maščevanja, ker po novi sistematizaciji ni več vodja pravno-kadrovske službe". V upravi ji tudi očitajo, da je vse od premestitve na novo delovno mesto "javno blatila bolnišnico in njeno vodstvo, javno trdila in razlagala o domnevnih nepravilnostih".

Potrdil je, da so ji minuli teden izročili sklep o odpovedi delovnega razmerja, in sicer ker "zaradi njenega obnašanja ni bilo več pravega zaupanja s strani sodelavcev in vodstva". Prvi mož bolnišnice je navedel, da so v vodstvu s postopkom njene odpovedi delovnega razmerja začeli "že pred časom" in je vročitev odpovedi "le slučajno sovpadla z delom policistov oziroma njihovim obiskom bolnišnice".

Odziv sindikata zato označujejo za neutemeljen. Po oceni vodstva je Sindikat zdravstva Slovenije SPUKC ravnal preko mere, ker je Petkova njihova sindikalna zaupnica.