c S

EU ostro obsoja napad v Salisburyju in poziva Rusijo k odgovorom

19.03.2018 12:50 Bruselj, 19. marca (STA) - EU ostro obsoja napad z živčnim strupom na nekdanjega ruskega vohuna Sergeja Skripala in njegovo hčer Julijo v Salisburyju, so danes v Bruslju poudarili zunanji ministri unije. EU jemlje izjemno resno britansko oceno, da je za napad zelo verjetno odgovorna Rusija, in Moskvo poziva k odgovorom na vprašanja iz Londona.

EU je šokirana zaradi uporabe živčnega strupa na evropskih tleh, kjer v minulih 70 letih ni bilo takšnih primerov, ter izpostavlja, da je vsakršna uporaba kemičnega orožja popolnoma nesprejemljiva in grožnja vsem.

Ob tem unija Rusijo poziva, naj takoj naslovi vprašanja, ki jih zastavljata Velika Britanija in mednarodna skupnost, ter naj Organizaciji za prepoved kemičnega orožja (OPCW) zagotovi takojšnje in celovite informacije o programu živčnega strupa novičok.

EU ob tem izraža popolno solidarnost z Veliko Britanijo in ji obljublja podporo, tudi v prizadevanjih za to, da se odgovorne za ta zločin privede pred sodišče.

Na vprašanje, ali načrtuje unija zaradi tega napada nove sankcije proti Rusiji, je visoka zunanjepolitična predstavnica unije Federica Mogherini ob prihodu na zasedanje poudarila, da bodo najprej prisluhnili britanskemu zunanjemu ministru Borisu Johnsonu.

Johnson je danes poudaril, da je rusko zanikanje napada vse bolj absurdno, češ da enkrat rečejo, da niso nikoli razvili novičoka, drugič, da so ga, a da so vse zaloge uničene, tretjič pa, da je nekaj zalog skrivnostno izginilo na Švedsko, Češko, Slovaško, ZDA ali celo v Britanijo.

To je po Johnsonovih besedah "klasična ruska strategija skrivanja šivanke resnice v kopici sena laži in sprenevedanja". A Moskva po njegovem prepričanju v Evropi nikogar več ne pretenta.