c S

Odbor DZ za delo in komisija za peticije o potrebi po strategiji obvladovanja brezdomstva

19.03.2018 11:27 Ljubljana, 19. marca (STA) - Odbor DZ za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter komisija za peticije, človekove pravice in enake možnosti sta danes na skupni seji obravnavala diskriminatorni položaj slovenskih brezdomcev. Na njej so izpostavili potrebo po oblikovanju strategije za obvladovanje brezdomstva in sprejetje dokumenta kot podlago za nadaljnje načrte.

Predsednica komisije za peticije in poslanka SDS Eva Irgl je v imenu predlagatelja, poslanske skupine SDS, povedala, da je v Sloveniji mogoče zaznavati čedalje večjo problematiko brezdomcev, saj se njihovo število veča. Pomoč brezdomcem pa se ne prilagaja novonastalim okoliščinam. Pomoč bi po mnenju predlagatelja morala zagotavljati država ali lokalna skupnost s tem, da omogočajo pomoč prilagojeno specifičnim potrebam brezdomcem, ki bi imelo za glavni cilj njihovo reintegracijo v družbo.

Po ocenah ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je v državi trenutno brez strehe nad glavo 2766 oseb. Podatek društva Brezdomni do ključa pa kaže, da je bilo v letu 2016 v Sloveniji nekaj več kot 2600 brezdomnih oseb, je še povedala Irglova.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk je v razpravi pojasnila, da država pomaga brezdomcem s socialnimi transferji, z rednimi storitvami centrov za socialno delo ter s sodelovanjem z nevladnimi organizacijami pri socialnovarstvenih programih. Ministrstvo je slednje v letu 2017 financiralo v višini 1.250.000 evrov. V prihodnjih letih pa bodo po besedah Vukove večji poudarek dali tudi nastanitveni podpori.

Namestnica varuhinje človekovih pravic Kornelija Marzel je povedala, da se varuh s to problematiko srečuje predvsem na posameznih obiskih. Kot je izpostavila, bi država morala oblikovati strategijo obvladovanja brezdomstva in predvideti ukrepe po posameznih področjih. Tako ne bi zgolj blažili stanja s hitrimi ukrepi ter s prelaganjem odgovornosti na posamezne organizacije, ampak bi prišli do celostne obravnave te problematike.

Temu je pritrdil tudi podpredsednik društva Brezdomni do ključa Bojan Kuljanac. Po njegovih besedah je sicer za pokritost zavetišč za brezdomce v državi dobro poskrbljeno, manjka pa preventiva brezdomstva. Pri tem se srečujejo s pomanjkanjem kadrov, ki bi se z brezdomci lahko celostno ukvarjali, saj gre pri delu z njimi za več težav hkrati.

Kuljanac je pozval k sprejemu dokumenta ali akcijskega načrta, ki bi bil podlaga za nadaljnje načrte ter da bi se pri problematiki brezdomstva poleg ministrstva za delo vključila še druga ministrstva.

S predhodniki se je strinjal tudi poslanec SMC Saša Tabaković, ki je menil, da je treba vložiti dodatne napore v oblikovanje strategije in medresorskega sodelovanja na tem področju. Ob tem je dodal, da je v gradivu predlagatelja napisano, da se problematika brezdomstva navezuje na migrante in begunce. Teh stvari se po njegovem prepričanju ne bi smelo mešati.

Ob koncu razprave so poslanci z glasovanjem zavrnili predloge sklepov predlagatelja, da komisija za peticije in odbor za delo predlagata vladi, da v roku 30 dni pripravi poročilo o ukrepih, ki jih bo predlagala za reševanje problematike brezdomcev ter da odpravi diskriminatorno obravnavo brezdomcev v primerjavi z ostalimi skupinami.