c S

Nadzorniki SDH v novem tednu o izboru tretjega člana uprave

19.03.2018 07:26 Ljubljana, 17. marca (STA) - Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) bo na četrtkovi seji med drugim obravnaval predlog nominacijske komisije za izbor tretjega člana uprave holdinga. Komisija naj bi nadzornikom v izbor ponudila dve imeni, po neuradnih informacijah Dela pa je med njimi tudi nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko.

Ali bo nadzorni svet v četrtek že opravil tudi izbor, ni znano. Prvi nadzornik SDH Damjan Belič je za STA povedal, da težko reče, ali se bo nadzornikom skladno z medsebojnim dogovorom o iskanju soglasja pri kadrovskih zadevah že uspelo zediniti o imenu.

Na mednarodni javni razpis za člana uprave SDH, ki ga je nadzorni svet objavil decembra lani, se je sicer prijavilo 13 kandidatov. Nominacijska komisija je nato oblikovala ožji izbor, s kandidati pa je potem opravila razgovore.

Po neuradnih informacijah je komisija nadzornikom predlagala dve imeni.

Kot je ta teden objavil časnik Delo, je po njihovih informacijah eno od teh imen nekdanji prvi mož Pivovarne Laško Dušan Zorko, ki naj bi po navedbah časnika užival podporo SD. Zorko se je z letošnjim letom poslovil z vrha zdaj združene Pivovarne Laško Union, ki je od leta 2015 v lasti nizozemskega velikana Heineken.

Kdo je drugi kandidat, ni znano, a po informacijah Dela to ni Marko Tišma, ki je nadzornik družbe Terme Olimia in ki ga podpira gospodarski minister Zdravko Počivalšek, nekdanji prvi mož omenjenega turističnega podjetja.

Počivalšek je v pogovoru za Delo nedavno povedal, da si prizadeva, da bi na to mesto prišel kredibilen in kompetenten človek, ki dobro pozna gospodarstvo in še bolje turizem ter deli vizijo trajnostnega razvoja slovenskega turizma.

Počivalšek se že ves čas tudi zavzema, da bi moral SDH, ki je skupaj s Kadom prek Save solastnik Save Turizma in posredno tudi Hotelov Bernardin in Istrabenz Turizma, poskrbeti, da bo turizem ostal steber slovenskega gospodarstva.

Ko je Delo ta teden objavilo članek, da se Tišma ni uvrstil v končni izbor, je prek Twitterja ponovil svoje stališče, da od SDH pričakuje oblikovanje turistične divizije, strateško konsolidacijo lastništva v turističnih družbah in prodajo v prid države in turizma.

V upravi SDH trenutno sedita predsednica Lidia Glavina in članica Nada Drobne Popovič, tretjega člana pa nadzorniki ob imenovanju Glavine niso imenovali.

Februarja lani, ko so nadzorniki Glavino po odstopu Marka Jazbeca imenovali za predsednico uprave SDH, je prvi nadzornik holdinga Damjan Belič povedal, da nihče od kandidatov za tretjega člana uprave ni ustrezal želenemu profilu, zato se je nadzorni svet odločil, da zaključi kandidacijski postopek in se izbornega postopka vnovič loti po popolnitvi nadzornega sveta.

Mesto tretjega člana uprave se je sicer izpraznilo, ko je oktobra 2016 iz uprave sporazumno odšla Anja Strojin Štampar.