c S

Zunanji ministri EU o napadu z živčnim strupom v Salisburyju

19.03.2018 08:26 Bruselj, 19. marca (STA) - Zunanji ministri EU bodo danes v Bruslju predvidoma obsodili napad z živčnim strupom na nekdanjega ruskega vohuna in njegovo hčer v Salisburyju ter izrazili solidarnost z Veliko Britanijo, ki odgovornost za napad očita Rusiji. EU je pripravljena podpreti Britanijo, če bo ta zaprosila za pomoč, pravijo viri pri EU.

O tem, kako bi lahko EU podprla Britanijo in ali se pripravljajo nove sankcije proti Rusiji, v Bruslju ne želijo govoriti, saj da morajo iz Londona najprej sploh prejeti prošnjo za pomoč.

O Rusiji bodo ministri govorili tudi v sklopu razprav o Ukrajini in Siriji. Na zasedanju, na katerem bo Slovenijo zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Andrej Logar, pa je pričakovati tudi izmenjavo mnenj o prvem krogu ruskih predsedniških volitev.

S posebnim odposlancem ZN za Sirijo Staffanom de Misturo bodo razpravljali o tem, kako lahko unija prispeva k mirovnim prizadevanjem. Sankcij proti Rusiji in Iranu zaradi podpore sirskemu režimu unija za zdaj naj ne bi pripravljala.

Brez razprave naj bi sicer ministri dodali štiri imena na seznam posameznikov blizu sirskemu režimu, kaznovanih z zamrznitvijo premoženja in prepovedjo potovanja v EU zaradi njihove vloge pri razvoju in uporabi kemičnega orožja proti civilistom.

Pri kosilu se bo ministrom pridružila kolegica iz Južne Koreje Kang Kyung-wha, s katero bodo razpravljali o prizadevanjih za jedrsko razorožitev Korejskega polotoka v pričakovanju pomladanskih vrhov Južne in Severne Koreje ter Severne Koreje in ZDA.

Ministri bodo razpravljali tudi o uresničevanju iranskega jedrskega dogovora. Usoda dogovora je negotova zaradi ameriške grožnje ponovne uvedbe sankcij proti Teheranu, ki jih je mednarodna skupnost v sklopu dogovora odpravila.