c S

Humanitarne organizacije podpirajo izločitev otroškega dodatka iz odmere socialne pomoči

16.03.2018 14:52 Ljubljana, 16. marca (STA) - Humanitarne organizacije so danes pozvale k sprejemu predloga zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, po katerem se otroški dodatek ne bi upošteval pri ugotavljanju pravice do socialne pomoči. Menijo, da je nujno, da se spremeni vrstni red upoštevanja socialnih transferjev in se družinam omogoči dostojnejše življenje, so zapisali.

Dobrodelno društvo Petka za nasmeh, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Slovenska fundacija za Unicef, Nacionalni forum humanitarnih organizacij Slovenije in Slovenska filantropija podpirajo predlog zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki so ga vložili poslanci Levice. Zaradi spremembe pri zaporedju obravnave prošenj bi prosilcem najprej dodelili socialno pomoč, šele zatem pa tudi otroški dodatek.

V sporočilu za javnost so opozorili, da se sedaj otroški dodatek pri socialnih transferjih šteje kot dohodek družine. "Zato je otroški dodatek, ki bi moral biti dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka, osnovno sredstvo za preživetje družin, ki so že tako pod pragom preživetja," so zapisali.

"Zaradi spremembe vrstnega reda transferjev se bo nekaterim družinam nekoliko zmanjšal otroški dodatek, a bodo imele večji skupni dohodek, kot če bi se ohranil sedanji vrstni red uveljavljanja pravic," so sporočili iz humanitarnih organizacij. S predlagano rešitvijo bi se povečali prihodki socialno ogroženih družin, v katerih starši nimajo lastnega dohodka ali prejemajo nizke plače.

Sprememba pa ne bi vplivala na odmero otroškega dodatka pri drugih družinah, ki niso upravičene do socialne pomoči.

Predlog novele zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev so poslanci Levice v zakonodajni postopek vložili 2. februarja. Podoben predlog je Levica že vložila januarja lani, vendar ga je DZ marca lani ocenil kot neprimernega za nadaljnjo obravnavo. Kot je takrat menila vlada, bo treba izvesti predvsem obsežne analize celotnega sistema dodeljevanja pravic iz javnih sredstev in ugotoviti primernejši način dodeljevanja sredstev.