c S

Prvi Pravni terminološki slovar vsebuje več kot 10.000 terminov

16.03.2018 13:27 Ljubljana, 16. marca (STA) - Na SAZU so danes predstavili Pravni terminološki slovar z definicijami, ki so ga skupaj pripravili pravni strokovnjaki z različnih institucij in terminografi z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša. Vključuje terminologijo sodobne slovenske pravne znanosti, pravne prakse in pravne norme po letu 1991 ter več kot 10.000 slovarskih sestavkov.

O pomenu Pravnega terminološkega slovarja in pridobitvi za pravno stroko in znanost je v imenu glavnih urednikov spregovorila Mateja Jemec Tomazin z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša Znanstveno-raziskovalnega centra (ZRC) Slovenske akademije znanosti in umetnosti (SAZU).

Pravni terminološki slovar je prvi slovar z definicijami na področju pravne stroke v slovenskem jeziku. Pravna terminologija ima sicer že dolgo tradicijo v slovenskem jeziku, vendar pa zaključenega slovarskega dela zaradi različnih okoliščin niso uspeli zaključiti, zato so se zavzeli na inštitutu, da bi ta slovar res pripravili, je pojasnila Jemec Tomazinova.

Ker je pravo tako zelo vseobsežno in se dotika praktično vsakega od nas, so po njenih navedbah iskali primerne sodelavce in ta krog širiti. Tako je pri nastajanju na koncu sodelovalo 36 avtorjev oz. uglednih pravnikov z vseh področij prava in več kot 20 recenzentov.

"Želeli smo dobiti odziv tudi iz prakse, se pravi iz vrst sodnikov, odvetnikov, notarjev, da bi nam povedali, kaj je tisto, kar zares uporabljajo, kaj si še želijo in kaj pogrešajo. Vseeno mislimo, da je to prikaz pojmovnega sistema ustrezen, da je sodobna terminologija in da bo v pomoč tako študentom na fakulteti kot uveljavljenim praktikom, tudi profesorjem, ki so specialisti samo za eno področje," je poudarila.

V slovarju je po besedah Jemec Tomazinove prikaz celotnega sistema z nekega drugega področja. Tako nekdo iz gospodarskega prava ne pozna vsega na področju upravnega ali kazenskega prava, pa morda marsikdaj potrebuje in to ta slovar prinaša, je pojasnila.

"Pravni terminološki slovar je sicer nastajal dobrih deset let, to je veliko in počasno delo, hkrati pa je presek nekega časa, lahko pa bi nastajal še dlje, če bi ga želeli še razširiti," je dejala Jemec Tomazinova.

Po izidu slovarja v tiskani obliki na inštitutu načrtujejo tudi objavo slovarja v elektronski obliki. Ker avtorji slovarja niso našli ustreznih rešitev za vse terminološke dileme, prosijo zainteresirane, da pošljejo svoje pripombe, popravke in komentarje na elektronski naslov pravo@zrc-sazu.si. Upoštevali jih bodo pri pripravi drugega, še boljšega slovarja, je še dodala Jemec Tomazinova.