c S

Filipini uradno sporočili, da se protestno umikajo iz ICC

16.03.2018 08:37 Manila, 16. marca (STA) - Filipini so Združene narode uradno obvestili, da se umikajo iz Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) iz protesta zaradi napadov na filipinskega predsednika Rodriga Duterteja, je danes sporočilo zunanje ministrstvo v Manili.

Kot so pojasnili, so uradu generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa v četrtek v New Yorku posredovali diplomatsko noto s to vsebino, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Za našo odločitvijo, da se umaknemo iz sodišča, je načelno stališče proti tistim, ki politizirajo in izrabljajo človekove pravice kot orožje," je ob tem poudaril zunanji minister Alan Peter Cayetano. ICC je bil po njegovih besedah izrabljen v "dobro orkestrirani kampanji zavajanja mednarodne skupnosti", katere cilj je z izkrivljanjem dejanskega položaja na področju človekovih pravic "križati predsednika Duterteja in Filipine". Kampanjo naj bi vodili "elementi", ki skušajo strmoglaviti njihovo demokratično izvoljeno vlado, je še dodal.

Predsednik Duterte je sicer že v sredo sporočil, da so Filipini umaknili ratifikacijo rimskega statuta, s katerim je bil ustanovljen ICC.

ICC s sedežem v Haagu je pretekli mesec uvedel "preliminarno preiskavo" izvensodnih pobojev v okviru kampanje proti nezakoniti trgovini z drogami na Filipinih, ki jo je sprožil filipinski predsednik. Duterte je preiskavo sprva pozdravil, saj naj bi imel že dovolj obtožb na svoj račun. Izrazil je tudi pripravljenost, da pride pred sodišče, če se bo postopek nadaljeval.

Filipinska policija je po uradnih podatkih v vojni proti drogam, ki jo je Duterte sprožil julija 2016, ubila že več kot 4100 ljudi. Organizacije za človekove pravice pa ocenjujejo, da je bilo ubitih še dodatnih 8000 ljudi. To so označili za zločine proti človečnosti.

Aktivisti za človekove pravice sicer vztrajajo, da lahko ICC še vedno opravi začeto preiskavo, saj so se domnevni zločini dogajali, ko so Filipini še bili del ICC, še poroča dpa.