c S

Napovedujeta se še dve leti visoke gospodarske rasti

15.03.2018 07:39 Ljubljana, 14. marca (STA) - Vlada se je danes seznanila s pomladansko napovedjo gospodarskih gibanj Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Podrobnosti bo urad predstavil v četrtek, kot je vlada sporočila prek družbenega omrežja Twitter, pa je letos in prihodnje leto prav tako pričakovati visoko gospodarsko rast.

"Visoka gospodarska rast se bo nadaljevala tudi letos, na visoki ravni pa se bo ohranila tudi prihodnje leto," je tvitnila vlada.

Po prvih izračunih, ki jih je državni statistični urad objavil konec februarja, se je obseg bruto domačega proizvoda (BDP) Slovenije lani povečal za pet odstotkov, kar je opazno nad povprečjem evrskega območja. Na Umarju so takrat napovedali, da bodo te podatke upoštevali pri pripravi pomladanske napovedi.

Visoka gospodarska rast v Sloveniji se je proti koncu lanskega leta pospešila in je bila tako v celotnem letu najvišja v zadnjem desetletju. Tudi lani je izstopala visoka rast izvoza, h gospodarski rasti pa so pomembno prispevale tudi večja zasebna potrošnja in oživljene investicije.

Lani jeseni je Umar za letos napovedal rast v višini 3,9 odstotka. A od takrat je vrsta inštitucij začela popravljati svoje gospodarske obete za Slovenijo. Evropska komisija je tako februarja sporočila, da naj bi se obseg BDP Slovenije letos povečal za 4,2 odstotka, prihodnje leto pa za 3,5 odstotka. Več kot štiriodstotno gospodarsko rast Sloveniji letos napovedujeta tudi Banka Slovenije in Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj.