c S

Pahor na letnem srečanju Nemškega združenja malih in srednjih podjetij: Sem velik zagovornik svobodne trgovine

13.03.2018 08:10 Berlin, 12. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor, ki je na delovnem obisku v Nemčiji, je kot osrednji govornik nocoj nastopil na letnem srečanju Nemškega združenja malih in srednjih podjetij (BVMW) in menil, da Evropo upravičeno skrbi napovedani protekcionizem ameriške vlade. Dodal je, da je velik zagovornik svobodne trgovine.

Strinjal se je tudi "s tistimi, ki pravijo, da je protekcionizem nevarno maščevanje po načelu oko za oko, dokler vsi ne oslepimo".

Letnega srečanja BVMW se je udeležilo več kot 3500 predstavnikov nemškega gospodarstva, sto poslancev zveznega parlamenta in nad sto veleposlanikov.

"Slovenci in Nemci imamo enotno stališče, da je bolj povezana Evropska unija lahko pomembnejši igralec v svetovnem gospodarstvu in svetovni politiki. Slovenija ima velika pričakovanja glede novih načrtov Berlina in Pariza v zvezi s tem in želi biti neposredno vključena v ta snovanja," je še dejal Pahor.

Glede odnosov med Slovenijo in Nemčijo je Pahor dejal, da državi družijo enake vrednote, zelo podobna politična in poslovna kultura, obe državi tudi razvijata podoben model socialnega tržnega gospodarstva.

Spomnil je, da je Nemčija najpomembnejši gospodarski partner Slovenije. "Poslovanje z njo pomeni 20-odstotni delež celotne menjave Slovenije s tujino. V lanskem letu je trgovinska menjava med našima državama presegla deset milijard evrov. Samo v zadnjem letu se je povečala za skoraj 12 odstotkov. Nemčija je tretji najpomembnejši vlagatelj v Sloveniji. V naši državi posluje 750 podjetij z nemškim kapitalom, kar pomeni deset odstotkov vseh tujih naložb pri nas. Število nemških turistov v Sloveniji se povečuje iz leta v leto. Pred dvema letoma se je povečalo za devet odstotkov, v prvi polovici lanskega leta pa kar za 30," je dejal Pahor.

Slovenija se je po njegovih besedah dokončno izvlekla iz gospodarske krize, odlično okreva in je danes med najhitreje rastočimi gospodarstvi v Evropski uniji. "V Sloveniji, pa tudi na ravni Evropske unije se sprašujemo, katerih napak, ki smo jih storili pred gospodarsko krizo, po okrevanju ne smemo več ponoviti. Pri tem imam v mislih vse štiri ravni gospodarstva, torej nacionalno, evrsko, evropsko in svetovno," je še dejal predsednik republike in se v današnjem govoru omejil na strateško vprašanje sprememb veljavnega socialnega dogovora.

"Osebno se zavzemam za spremembe, ki bi slovenskemu gospodarstvu in trgu delovne sile omogočale zadostno varnost, večjo prožnost ter večjo konkurenčnost v evropskem in svetovnem gospodarstvu. Z drugimi besedami: višje plače, nižji davki in večja fleksibilnost trga delovne sile," je še dejal Pahor in dodal, da z zanimanjem gleda, kaj bo glede tega vprašanja storila nova nemška vlada.

Pred začetkom srečanja podjetnikov BVMW se je predsednik republike sestal z nemško ministrico za obrambo Ursulo von der Leyen. Predsednik in ministrica sta spregovorila o izzivih, s katerimi se njuni državi soočata na vojaškem področju in o nujnih vojaških investicij. Strinjala sta se, da ni dovolj le povečanje sredstev, ampak strateško načrtovanje in gradnja varnostnega sistema v celoti. Ob tem je potrebno premišljeno načrtovati ne le nacionalno, ampak tudi v okviru EU in NATO, so sporočili iz urada predsednika republike.

Dodali so še, da sta sogovornika izpostavila dobre, prijateljske odnose med državama ter se zavzela za nadaljnjo krepitev dvostranskega in regionalnega sodelovanja. Ministrica je predsedniku omenila, da se v okviru ministrstva posebej posvečajo kibernetski varnosti in povabila slovenske strokovnjake s tega področja k izmenjavi izkušenj in znanja. Predsednik republike in ministrica sta posebno pozornost posvetila aktualnim vprašanjem in izzivom sosednje regije Zahodnega Balkana. Predsednik je predstavil svoje načrte v okviru pobude Brdo Broni, ki bo prihodnji mesec v Skopju.

Pahor je danes začel večdnevni delovni obisk v Nemčiji. Namen obiska je vzdrževanje in krepitev političnih in gospodarskih stikov med državama.

V torek bo slovenski predsednik obiskal nemški parlament in se sestal z njegovim predsednikom Wolfgangom Schäublejem. Srečal se bo tudi z ministrskim predsednikom nemške zvezne dežele Brandenburg Dietmarjem Woidkejem. Obisk v Nemčiji bo sklenil v sredo s srečanjem z nemškim predsednikom Frank-Walterjem Steinmeierjem.