c S

Izraelski veleposlanik: Enostransko priznanje Palestine bi bilo napaka

13.03.2018 08:25 Ljubljana, 12. marca (STA) - Enostransko priznanje palestinske države brez neposrednih pogajanj med Izraelom in Palestinci bi bilo napaka, je v pogovoru za STA opozoril izraelski veleposlanik v Sloveniji Ejal Sela. Kot je dejal, bi priznanje Palestine pomenilo nazadovanje v dvostranskih odnosih med Izraelom in Slovenijo, ki so sicer zelo dobri.

Veleposlanik, ki Slovenijo pokriva iz Izraela, je danes nagovoril člane odbora DZ za zunanjo politiko, ki imajo na mizi vprašanje priznanja palestinske države. Pred nagovorom je za STA napovedal, da bo v DZ ponovil znano stališče judovske države, da bi bilo enostransko priznanje palestinske države brez neposrednih pogajanj med Izraelom in Palestinci napaka.

Kot je poudaril, je pri priznanju palestinske države je treba upoštevati kontekst. "Vsak kontekst je drugačen, samoodločba Slovenije je bila drugačna od na primer Črne gore, Vzhodnega Timorja, Kurdistana, Zahodne Sahare, Tibeta, Katalonije ali Palestine," je dejal.

"Tam, kjer ni konflikta, je vprašanje državnosti drugačno. Pri nas si vsi želimo končanja konflikta in ne nadaljevanja konflikta v drugačni obliki. Zdaj je to konflikt med Izraelom in nekaterimi terorističnimi skupinami na palestinskih ozemljih. Ne želimo si, da se konflikt nadaljuje med dvema državama. Želimo si mir in tudi oni si želijo mir," je poudaril veleposlanik, ki je na desetem obisku v Sloveniji, odkar je decembra 2016 predal poverilna pisma.

Izrael morebitnemu slovenskemu priznanju Palestine posveča več pozornosti, ker gre za zahodno demokratično državo, ki je članica EU. "Slovenija ni kot Iran in nočem užaliti nobene nedemokratične države, ki so priznale palestinsko državo," je dejal Sela.

Izrael se zaveda, da ne more računati na podporo Bangladeša, Pakistana, Irana, Kube ali Venezuele, ne glede na to, kaj bo naredil, "vi pa ste drugačni, z vami delimo enake vrednote človekovih pravic", je dejal veleposlanik.

Palestino je do zdaj priznalo več kot 130 držav in Slovenija ni edina članica EU, ki razmišlja o tem. "Vsi so naklonjeni priznanju palestinske države, vendar pravijo, da bodo priznali Palestino kot rezultat pogajanj z Izraelom," je dejal Sela in dodal, da Izrael ne nasprotuje ustanovitvi palestinske države, vprašanje je, kdaj in kako.

Opozoril je, da bi slovensko priznanje Palestine pomenilo korak nazaj v odnosih med Izraelom in Slovenijo. Odnosi med državama so zelo dobri, priznanje pa bi lahko vplivalo nanje, na določenih področjih bi se poslabšali, vendar pa veleposlanik ni želel govoriti o podrobnostih, kako. V Izraelu si prizadevajo, da do priznanja ne bi prišlo in da bi se nadaljeval dialog. "V drugih primerih smo videli, da so odnosi nazadovali, da se niso nadaljevali tako, kot bi se lahko."

Kot je dejal, si bodo v Izraelu priznanje Palestine razlagali, kot da je Slovenija podprla drugo stran. "V tem primeru bomo rekli, da se je Slovenija postavila na eno stran in ne bo imela nobene vloge v mirovnem procesu," je opozoril in dodal, da se bodo humanitarne dejavnosti lahko nadaljevale, druge dejavnosti pa ne.

Na vprašanje, ali potemtakem ameriško priznanje Jeruzalema kot prestolnice Izraela pomeni, da so se ZDA postavile na izraelsko stran, veleposlanik odgovarja, da ta primerjava ni primerna. ZDA namreč še vedno vlagajo velike napore v pogajanja med Izraelom in Palestinci. Odziv Palestincev, ki so po Trumpovi odločitvi ZDA odrekli vlogo v mirovnem procesu, je bil po njegovem mnenju napačen. Ob tem je izrazil upanje, da si bodo premislili.

Kot je dejal, Trumpova izjava o Jeruzalemu ni prinesla nikakršne spremembe, saj je dejal, da so pod izraelsko suverenostjo le posamezni deli mesta. A v Jeruzalemu so izraelski parlament in vladne institucije. "Tako kot je vaš parlament v Ljubljani, je naš parlament v Jeruzalemu," je dejal Sela. Trumpova izjava zanj ni dovolj, saj si želi, da bi bil cel Jeruzalem izraelski.

Veleposlanik upa, da se bodo pogajanja med Izraelom in Palestinci kmalu znova začela. Ob tem je dejal, da so v preteklosti zamudili več priložnosti za rešitev konflikta. "Nočem nikogar kriviti, vendar verjetno razumete, da krivda ni naši strani," je zatrdil.

Po njegovem mnenju je eden od razlogov za to, da se Palestinci ne vrnejo za pogajalsko mizo, tudi strah, kako se bo odzvalo palestinsko prebivalstvo. "Pogajanja pomenijo, da ne boš dobil stoodstotno vsega, kar si želiš. Ne mi, ne oni. Kompromis bo. Rešitev ne bo preprosta," je dejal.

Sela je pojasnil, da vlada pod vodstvom premierja Benjamina Netanjahuja vztraja pri rešitvi dveh držav za dva naroda. To pomeni, da morajo Palestinci priznati Izrael kot judovsko državo. Tako v prihodnosti ne bodo več možne nobene zahteve do Izraela. Izraelska vlada tudi vztraja, da bi bile "nekatere komponente palestinske države nekoliko drugačne", na primer da ne bi imela vojske. V svetu je več takšnih primerov - Kostarika, Malta, Andora, je navedel.

Izraelski veleposlanik se boji, da bi priznanje Palestine slabo vplivalo na pogajalski proces in da se Palestinci ne bodo hoteli pogajati. "Zakaj bi se pogajal, če lahko dobiš nekaj brez pogajanj," se je vprašal v pogovoru za STA.