c S

Na seji odbora DZ za zunanjo politiko danes veleposlanika Izraela in Palestine

12.03.2018 10:07 Ljubljana, 12. marca (STA) - Odbor DZ za zunanjo politiko (OZP) bo danes na zaprti seji gostil veleposlanika Izraela in Palestine v Sloveniji, Ejala Selo in Salaha Abdela Šafija. Predsednik OZP Jožef Horvat (NSi) ju je povabil, ker meni, da je to koristno za zbiranje informacij pred pomembnimi odločitvami. OZP bo namreč odločal, ali naj Slovenija prizna Palestino.

Vlada pod vodstvom premierja Mira Cerarja kljub prvotnim napovedim še ni sprejela odločitve o priznanju neodvisnosti Palestine. Nazadnje je v začetku marca zgolj obravnavala informacijo o tem vprašanju, predvsem ocene ministrstev o možnih posledicah, ki bi jih priznanje lahko prineslo Sloveniji. To informacijo je nato posredovala OZP.

Člani OZP so o vprašanju priznanja Palestine že govorili. Januarja so odprli razpravo na podlagi predloga Levice za priznanje te države, a jo je Horvat takrat prekinil, ker je med drugim želel stališče vlade.

Danes naj bi člani odbora v pogovorih z obema veleposlanikoma med drugim ugotavljali morebitne posledice, ki bi jih Sloveniji prineslo priznanje Palestine. Kdaj bo seja, na kateri se bo OZP do omenjenega vprašanja tudi opredelil, pa še ni znano.

Če bo OZP priznanje podprl, bo vlada pripravila ustrezen predlog za plenarno sejo DZ, kjer naj bi postopek priznanja Palestine zaključili v skladu s slovensko zakonodajo.

Palestino je doslej priznalo 136 od od 193 članic Združenih narodov. Med sedanjimi članicami EU so jo leta 1988 priznale Malta, Ciper, Madžarska, Romunija, Bolgarija, Poljska in takratna Češkoslovaška. Češka in Slovaška sta po razpadu skupne države leta 1993 ohranili to odločitev. Leta 2014 je Palestino priznala Švedska, tri leta pred njo pa Islandija, ki ni članica EU. Zadnja država, ki je doslej priznala Palestino, je bila leta 2015 Sveta Lucija.