c S

O zastrupitvi Skripala danes britanski vrh za nacionalno varnost

12.03.2018 08:35 London, 12. marca (STA) - Britanska premierka Theresa May bo danes vodila sestanek svoje ekipe za nacionalno varnost, potem ko so oblasti v nedeljo potrdile, da so v restavraciji in pubu v Salisburyju, ki ju je nekdanji dvojni agent Sergej Skripal s hčerko Julijo obiskal na dan, ko sta bila zastrupljena, našli sledove živčnega strupa, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Čeprav so oblasti v nedeljo zagotovile, da je ogroženost majhna in da zdravje nikogar ni ogroženo, pa so vendarle okoli 500 ljudem, ki so 4. marca po 13.30 obiskali pub Mill ali restavracijo Zizzi, svetovali, naj preventivno operejo oblačila in druge predmete, ki so jih imeli takrat s seboj. Predmete, ki jih ni mogoče oprati ali temeljito obrisati, pa naj do nadaljnjega nepredušno zaprejo v plastične vrečke. Po poročanju britanskega BBC naj bi bila miza v restavraciji, za katero sta sedela Skripal in Julia, tako kontaminirana, da so jo morali uničiti.

Po poročanju britanskega časnika Times, naj bi obstajala precejšnja možnost, da bo Mayeva ob današnjem sestanku javno uperila prst v Rusijo in jo obtožila vpletenosti v poskus dvojnega umora. Na mizi naj bi premierka tudi že imela nabor ostrih odzivov, med drugim tudi diplomatske izgone in preklice vizumov za ljudi, povezane s Kremljem.

Medtem sta 66-letni Skripal in njegova 33-letna hči še vedno v kritičnem stanju, policist, ki jima je prvi priskočil na pomoč, pa se še vedno zdravi v bolnišnici. Po navedbah na spletni strani britanskega BBC policistovo zdravstveno stanje ostaja resno, a se že nekaj dni lahko pogovarja in sodeluje s preiskovalci.

Vladni strokovnjaki so že pred dnevi identificirali živčni strup, uporabljen v napadu, a te informacije javnosti zaenkrat ne razkrivajo. Po neuradnih informacijah BBC naj bi bil redkejši od živčnega plina sarina in naj ne bi šlo za strup VX, s katerim je bil v Maleziji lani ubit polbrat severnokorejskega voditelja Kim Jong-una.

Britanska policija je v petek vojsko zaprosila za pomoč pri razširjeni preiskavi napada. Vojska naj bi pomagala s svojimi strokovnjaki za kemično orožje in dekontaminacijo ter odstranjevanje bomb.

Skripal, nekdanji uslužbenec ruske vojaške obveščevalne službe, ima azil v Veliki Britaniji od leta 2010, ko ga je Moskva skupaj s še tremi zaporniki izpustila v zameno za deset ruskih vohunov, ki jih je prijela ameriška FBI. V Rusiji je bil namreč leta 2006 obsojen na 13 let zapora zaradi predajanja zaupnih informacij o ruskih vohunih britanski tajni službi MI6.

Za razliko od premierke Mayeve je britanski zunanji minister Boris Johnson že kmalu po zastrupitvi uperil prst proti Moskvi in javno dejal, da primer spominja na smrt bivšega ruskega vohuna Aleksandra Litvinenka, ki je umrl v Londonu leta 2006 po zaužitju čaja z radioaktivnim polonijem 210. Britanska preiskava je takrat ugotovila, da je umor verjetno odobril ruski predsednik Vladimir Putin, kar Moskva zanika. Moskva zanika tudi kakršnokoli vpletenost v tokratni primer.