c S

V Nemčiji pol leta po volitvah podpis koalicijske pogodbe

12.03.2018 09:04 Berlin, 12. marca (STA) - Vodstva treh strank, ki bodo oblikovala novo nemško vladno koalicijo, bodo danes na slovesnosti v prostorih zveznega parlamenta podpisala koalicijsko pogodbo. Dogovor o njej so pogajalci krščanske unije CDU in CSU ter socialdemokratov (SPD) dosegli 7. februarja po maratonskih pogajanjih, nato pa so jo morali potrditi še v vseh treh strankah.

Poleg predsednikov omenjenih strank in vodij njihovih poslanskih skupin naj bi bili ob podpisu navzoči tudi generalni sekretarji strank, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Podpis je predviden za 14. uro.

Koalicijska pogodba, ki bo podlaga za delo prihodnje nemške vlade, obsega 177 strani in nosi naslov "Nov preboj za Evropo / Nova dinamika za Nemčijo / Nova povezanost za našo državo".

Osrednje mesto v njej pripada evropski politiki, za najbolj sporna področja v pogajanjih pa so se poleg EU izkazala zdravstvo, delovno pravo ter begunska in azilna politika. Dokument je sicer poln obljub o investicijah, za katere naj bi v prihodnjih štirih letih namenili 46 milijard evrov, pri čemer pa se davki ne bodo zviševali in ne bo proračunskega primanjkljaja.

Potem ko so člani SPD pred dobrim tednom s prepričljivo dvotretjinsko večino pritrdili vstop v novo veliko koalicijo je padla še zadnja večja ovira oblikovanju nove vlade. Po današnjem podpisu koalicijske pogodbe naj bi v sredo bundestag prvakinjo CDU Angelo Merkel že četrtič zapored imenoval za kanclerko, še isti dan naj bi pred poslanci prisegli tudi novi ministri.