c S

Avstrijsko predsedovanje EU bo v znamenju varnostne politike in širitve povezave

09.03.2018 15:19 Dunaj, 09. marca (STA) - Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes skupaj z avstrijsko zunanjo ministrico Karin Kneissl in državnim sekretarjem za zadeve EU Gernotom Blümlom predstavil prioritete avstrijskega predsedovanja v drugi polovici letošnjega leta. Kurz je izpostavil dva velika izziva, brexit in finančno perspektivo po letu 2020. V ospredju sta varnost in širitev.

Kot je ob predstavitvi še napovedal avstrijski kancler, naj bi bilo avstrijsko predsedovanje EU v znamenju varnostne politike in širitve povezave. Med drugim naj bi Dunaj velik poudarek dal na učinkovito varovanje zunanjih meja EU. Prav tako naj bi bila v ospredju avstrijskega predsedovanja konkurenčnost EU ter približevanje držav Zahodnega Balkana povezavi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Boj proti nezakonitim migracijam prek učinkovitega varovanja zunanjih meja bo imel pomembno vlogo pri avstrijskem predsedovanju EU v drugi polovici leta 2018," je danes na Dunaju poudaril avstrijski kancler. Dodal je, da je eno od odločilnih vprašanje, ali naj begunce, ki jih rešijo na Sredozemskem morju, še naprej napotijo v Srednjo Evropo, ali jih raje vrnejo v njihove države izvora ali na druga varna območja. Kurz je v preteklosti že večkrat zahteval, da bi begunce, ki jih rešijo z morja, po vzoru Avstralije takoj vrnili ali zaprli v begunska taborišča.

To bi bilo po oceni Kurza mogoče doseči s povezovanjem evropske migracijske politike in okrepljene pomoči na kraju samem. Migracije in varnostna vprašaja bodo tudi v ospredju vrha EU, ki bo 20. septembra v Salzburgu.

Avstrija si bo po besedah avstrijske zunanje ministrice tudi prizadevala za okrepitev vpliva EU v Jugovzhodni Evropi. Kot je še dejala, si predvsem Kitajska prizadeva, da bi z velikimi krediti nase navezala tamkajšnje države, kot je npr. Črna gora. Avstrija je že dlje časa zagovornica napredka pri pridružitvenem procesu predvsem za Srbijo in Črno goro.

V luči finančnih posledic brexita je Kurz danes menil, da bo potrebno zastaviti nove prioritete pri projektih EU. "Vprašati se moramo, ali je vse, kar poteka, še vedno smiselno," je dejal. Dodal je, da se številne regionalne zahteve razblinijo že zaradi stroškov birokracije. "Imamo divjo rast agencij in pisarn, ki so se medtem specializirale, da ustanovam svetujejo, kako priti do dodatnih sredstev," je kritiziral avstrijski kancler.

Blümel je ob tem danes še navedel, da bo Avstrija za predsedovanje EU namenila približno 43 milijonov evrov, kar je približno enako kot ob predsedovanju leta 2006. Predsedovanje EU naj bi po njegovih besedah tudi izkoristili za "povečanje prepoznavnosti Avstrije v Evropi in svetu", poroča avstrijska tiskovna agencija APA.