c S

Kongresni republikanci načrtujejo blokado Trumpovih carin

09.03.2018 08:29 Washington, 09. marca (STA) - Prosti svetovni trgovini privrženi kongresni republikanci so v četrtek, še preden je predsednik ZDA Donald Trump uvedel 25-odstotne carine na uvoz jekla in 10-odstotne carine na uvoz aluminija, sestavljali predlog zakona, ki bi te carine blokiral. Vendar pa še ni jasno, ali jim bo uspelo zbrati dovolj podpore.

Trump je carine uvedel z izgovorom, da gre za nacionalno varnost, kar pomeni, da lahko nasprotnike zlahka obtoži, da so proti nacionalni varnosti ZDA, kar jim bo škodilo pri volivcih, ki večinoma sprejemajo Trumpove trditve, da prosta trgovina in globalizacija nista v korist Američanov, sicer pa jih trgovina s tujino ne zanima preveč.

Kongresni republikanci so od preteklega tedna, odkar je Trump naznanil carine, predsednika pozivali, naj tega ne dela, ker bo škoda večja od koristi. Poudarjali so, da bo s temi carinami, ki jim lahko sledijo trgovinske vojne, izničil vse koristi davčnih olajšav.

Trump se ni dal prepričati, čeprav je, kot kaže, pustil možnost, da se posamezne države skušajo dogovoriti o tem, da bodo iz carin izvzete, kar pa seveda ne bo zastonj.

Republikanski senator iz Arizone Jeff Flake je v četrtek napovedal, da bo vložil predlog zakona za blokado Trumpovih carin, in predvidel, da se bo za podoben korak odločil še kakšen od njegovih kolegov. Vendar pa za zdaj ne bo nič, ker niti Flake niti ostali republikanci ne vedo, kaj točno Trump dela oziroma namerava.

"Nihče ne ve, za kaj točno gre in dokler ne bomo vedeli tega, do tedaj ne moremo storiti nič," je dejal Flake. Podobno je menil tudi senator Bob Corker iz Tennesseeja, ki napoveduje možnost odvzema pooblastil predsedniku za te in druge carine.

Orrin Hatch iz Utaha, ki je doslej skoraj pretiraval s podporo Trumpu, pa je dejal, da obstaja dobra možnost za odpravo teh carin. "Zelo sem razočaran nad tem, saj smo ravnokar sprejeli davčni zakon in tole je v popolnem nasprotju," je dejal Hatch.

Republikanci, ki se bodo upali postaviti Trumpu po robu glede trgovine, pa bodo morali za uspeh dobiti na svojo stran tudi velik del demokratov. Edini način za uspeh zakona, ki ga bo Trump zavrnil z vetom, je dvotretjinska večina v obeh domovih kongresa.

To se je lani sicer že zgodilo z zakonom, s katerim je kongres Trumpu prepovedal odpraviti sankcije proti Rusiji. Vendar pa demokrati na splošno doslej niso bili tako navdušeni nad prosto trgovino kot republikanci, nekaj demokratskih senatorjev pa je odkrito podprlo Trumpa pri carinah.