c S

Članice EU pozvane k pospešitvi prenosa direktive o PNR

09.03.2018 08:25 Bruselj, 08. marca (STA) - Članice EU morajo okrepiti prizadevanja za prenos direktive o izmenjavi podatkov o letalskih potnikih (PNR) v nacionalne zakonodaje, je danes pozval evropski komisar za migracije Dimitris Avramopulos. Slovenija je direktivo, ki velja za ključno orodje v boju proti terorizmu, delno že prenesla, v celoti pa naj bi jo v prihodnjem letu.

Članice morajo direktivo, ki je začela veljati leta 2016, v nacionalne zakonodaje prenesti do 25. maja. To so po neuradnih navedbah za zdaj storile tri. Slovenija naj bi jo po neuradnih informacijah v celoti prenesla v prihodnjem letu.

Današnjo razpravo o PNR je mogoče razumeti kot politični pritisk na države, naj to direktivo čim prej spravijo v celoti v življenje, saj je izjemno pomembna za notranjo varnost, je poudarila notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar.

Slovenija se po ministričinih besedah uvršča med države, ki dobro napredujejo v smeri polne implementacije te direktive. "Gre za zelo pomembno orodje organov pregona. Slovenija in MNZ sta naredila že veliko," je izpostavila.

Slovenija je pravno podlago za obdelavo in uporabo podatkov o potnikih vnesla v novelo zakona o nalogah in pooblastilih policije, sprejeto februarja 2017. Poteka tudi že operativno izvajanje in uporaba informacij na neschengenskih letih, v naslednjem tednu pa bodo vključeni tudi notranji leti v EU, je pojasnila.

Podatke o letih po ministričinih besedah že pridobivajo od dveh letalskih prevoznikov, in sicer od Adrie Airways in Turkish Airlines, v kratkem pa bodo dodali še dva in s tem pokrili večino neschengenskih letov.

"Ti ukrepi že dajejo konkretne in dobre rezultate," je izpostavila Györkös Žnidarjeva.

Slovenija je torej direktivo delno že prenesla. Spremeniti je treba še zakona o letalstvu in varstvu osebnih podatkov, čaka pa se tudi na presojo ustavnosti nekaterih delov zakona o nalogah in pooblastilih policije, je pojasnila.

Presoja ustavnosti je po ministričinih besedah pomemben dejavnik, na katerega je danes tudi opozorila in obvestila kolege, da lahko to povzroči zamudo pri implementaciji. Kdaj bo ustavno sodišče sporočilo odločitev, je po njenih navedbah težko napovedati.

Ob tem je ministrica poudarila, da so v času sprejemanja tega zakona utemeljili njegov namen, ter da gre za izjemno pomembno orodje, ki dejansko omogoča usmerjeno obdelavo podatkov tistih, ki lahko pomenijo varnostno tveganje, medtem ko je preostalim potovanje olajšano.

Pri PNR gre za podatke o potnikih, ki jih letalski prevozniki shranijo ob nakupu vozovnice, na primer ime, naslov in telefonska številka, datum in končni cilj potovanja, način plačila, številka kreditne kartice in podatki o prtljagi.

Direktiva določa pravila za uporabo PNR v EU za preprečevanje, ugotavljanje, preiskavo in kazenski pregon terorističnih dejanj in resnih kaznivih dejanj.

Članice morajo na primer v skladu z direktivo vzpostaviti enote za podatke o potnikih (PIU), ki bodo obravnavale podatke, ki jim jih bodo posredovale letalske družbe.

Notranji ministri so danes razpravljali še o vrsti drugih tem, tudi o sodelovanju z državami Zahodnega Balkana na področju notranje varnosti in boja proti terorizmu. Slovenija je ob tem znova izpostavila svoji pobudi za Zahodni Balkan - za boj proti terorizmu in za integrativno upravljanje notranje varnosti.