c S

Poljska v Bruslju predala pojasnila o sporni pravosodni reformi

08.03.2018 13:45 Bruselj, 08. marca (STA) - Poljski premier Mateusz Morawiecki je danes v Bruslju predal pojasnila o sporni pravosodni reformi, zaradi katere Poljski grozi skrajni ukrep, ki v primeru resnih kršitev vladavine prava predvideva odvzem glasovalnih pravic. V Evropski komisiji za zdaj pravijo le, da bodo pojasnila v obliki bele knjige preučili in da se dialog nadaljuje.

Morawiecki se je danes v Bruslju sestal s predsednikom komisije Jean-Claudom Junckerjem in prvim podpredsednikom Fransom Timmermansom. Glavno sporočilo je, da se dialog nadaljuje, je po srečanju poudaril glavni govorec komisije Margaritis Schinas.

Poljska sedaj pričakuje, da bo komisija dokument analizirala enako temeljito, kot je Varšava analizirala priporočila komisije, je po poročanju poljske tiskovne agencije Pap v Bruslju dejal poljski premier Morawiecki.

Bela knjiga je skoraj sto strani dolg dokument, ki vključuje razloge za reformo in odgovore na pomisleke komisije. V osmih poglavjih poljska vlada opisuje težave pred reformo in kako ta izboljšuje kakovost pravosodja ter trdi, da je reforma v skladu z evropskimi standardi.

Ob tem poljska vlada izpostavlja velike podobnosti z rešitvami v drugih članicah unije, na primer da je postopek imenovanja pravosodnega sveta le nekoliko drugačen kot v Španiji ter da so bile za nekatere druge ukrepe navdih dobre prakse v Franciji in Veliki Britaniji.

Poljska tudi pojasnjuje, da je bila reforma potrebna zaradi nezaupanja javnosti v pravosodje, neučinkovitih in predolgih postopkov ter zaradi vpliva komunistične preteklosti na pravosodje, na primer da je veliko sodnikov iz časa totalitarne ureditve v tranziciji obdržalo položaj.

V Bruslju za zdaj niso želeli podati nikakršne vrednostne sodbe o pojasnilih. Povedali so le, da jih bodo preučili in nato odločili o nadaljnjih korakih ter da rok za Poljsko ostaja nespremenjen, torej da komisija ustrezne odgovore pričakuje do 20. marca.

Evropska komisija je v primeru Poljske decembra lani sploh prvič predlagala uporabo sedmega člena, ki je v bruseljskem žargonu zaradi možnosti skrajnega ukrepa odvzema glasovalnih pravic poznan kot "jedrska bomba".

Razlog so sporne pravosodne reforme na Poljskem, ki po oceni Bruslja pomenijo, da je sodstvo pod političnim nadzorom vladajoče večine, pri čemer se ob odsotnosti sodne neodvisnosti pojavljajo resna vprašanja o učinkoviti uporabi prava EU.

Možnost uporabe sedmega člena proti poljski vladi pod taktirko vodje vladajoče stranke Zakon in Pravičnost (PiS) Jaroslawa Kaczynskega se je omenjala dve leti, decembra pa ga je Bruselj po brezplodnih prizadevanjih za dialog res predlagal in dal Poljski tri mesece časa za odgovor.

Kmalu zatem so poljske oblasti, in sicer po menjavi na vrhu - premierko Beata Szydlo je zamenjal Morawiecki, le nadaljevale dialog z Brusljem, ki za zdaj ni prinesel otipljivih rezultatov.