c S

TI Slovenia in KPK iz poročila Greca izpostavljata ugotovitve o nezadostnem financiranju KPK

08.03.2018 13:35 Ljubljana, 08. marca (STA) - V organizaciji Transparency International (TI) Slovenia in Komisiji za preprečevanje korupcije (KPK) so glede danes objavljenega poročila skupine držav proti korupciji pri Svetu Evrope Greco izpostavili navedbe Greca, da morajo pristojni organi v Sloveniji zagotoviti zadostna sredstva za delovanje KPK.

Poročilo Greca navaja že znane vrzeli v slovenskem okvirju za preprečevanje korupcije, so izpostavili v TI Slovenia, kjer nad temi ugotovitvami niso presenečeni.

"Na številne navedene pomanjkljivosti v TI Slovenia že dalj časa opozarjamo, zato ponovno apeliramo na odločevalce, da resno preučijo poročilo ter ustrezno ukrepajo, saj že leta ne opažamo večjega napredka na področju preprečevanja korupcije," je opozoril generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

Greco med drugim navaja slabo izvajanje pravil glede lobiranja, neobjavo premoženjskega stanja najvišjih nosilcev javnih funkcij in nezadostno financiranje KPK, so izpostavili v TI Slovenia.

Tudi KPK je v odzivu na danes objavljeno poročilo med drugim izpostavila, da Greco poziva pristojne organe, da zagotovijo zadostna sredstva za delovanje KPK.

Greco je v poročilu poudaril, da mora biti vlada "proaktivnejša pri razvoju ozaveščenosti njenih članov glede posamičnih tveganj za integriteto ter pri izboljšanju obvladovanja nasprotij interesov, namesto da večino aktivnosti v zvezi s tem prenaša na KPK", so navedli v KPK. Dodatni ukrepi, ki jih je Greco priporočil, vključujejo vzpostavitev načrta integritete vlade.

Hkrati je Greco podprl postopek spremembe zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki je trenutno v obravnavi v parlamentu, saj naj bi prinesel določene izboljšave, in sicer glede identificiranih pomanjkljivosti ureditve lobiranja, objave premoženjskega stanja ter razjasnitve posameznih vprašanj v zvezi s t.i. "sui generis" postopki, ki jih komisija vodi v primerih zaznanih sumov kršitev določb omenjenega zakona, so navedli v KPK.

"Poslancem bi moral biti to jasen znak, da je sprejetje novele potrebno še v tem sklicu DZ," je glede tega v sporočilu za javnost poudaril generalni sekretar TI Slovenia Doria.

Glede policije je Greco po navedbah KPK izrazil zadovoljstvo ob upoštevanju različnih vidikov, ki jih policija upošteva pri ukrepih za preprečevanje korupcije v lastnih vrstah. Dodaten razmislek je po mnenju Greca zaželen glede možnih nasprotij interesov policijskega osebja ter prehodov v zasebni sektor.

Kljub navedenemu je Greco ugotovil, da policija sodi med najbolj zaupanja vredne organe oblasti v Sloveniji in da se ta trend še izboljšuje, so izpostavili v KPK.

Greco sicer v poročilu tudi pozdravlja uravnoteženo zastopanost žensk in moških v slovenski vladi, v kateri je osem ministric in osem ministrov. Medtem ko je vladi uspelo, pa delo na tem področju policijo še čaka. Slovenske oblasti je zato Greco pozval, da še posebno pozornost namenijo zaposlovanju in vključevanju žensk v policijo na vseh ravneh.