c S

Poslanci za čimprejšnjo izvedbo volitev

08.03.2018 11:26 Ljubljana, 08. marca (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je začel posvetovanja z vodji poslanskih skupin o možnih rokih za izvedbo parlamentarnih volitev. Vodja poslancev NSi Jožef Horvat mu je predlagal, naj volitve razpiše za 10. junij, za čimprejšnjo izvedbo volitev pa se zavzemajo tudi v koalicijskih DeSUS in SD.

Pahor je že opravil posvetovanje z vodjem poslanske skupine NSi Horvatom. Ta je predsedniku republike, kot je dejal v izjavi za medije, predlagal, da naj volitve razpiše za 10. junij. To se mu namreč zdi najbolj optimalen datum, da bi lahko izpeljali predvolilno kampanjo, novo vlado pa bi lahko dobili takoj po poletnih počitnicah.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han ocenjuje, da bi morale biti volitve, "glede na situacijo v državnem zboru prihodnjo nedeljo". Ker pa se volitev v skladu z zakonom pred junijem ne da izvesti, se Han zavzema, da bi te potekale čim prej, prvo ali drugo junijsko nedeljo.

Tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša se zavzema za to, da bi bile volitve čim prej. "Situacija v DZ je čisto predvolilna, najbolje, da se to čim prej konča," je dejal po današnjem koalicijskem sestanku pri predsedniku vlade Miru Cerarju.

Trenutno je na posvetu pri Pahorju vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer, sledili bodo Jože Tanko (SDS), Bojan Dobovšek (nepovezani poslanci), Matjaž Han (SD), Luka Mesec (Levica), Franc Jurša (DeSUS) in nato poslanca madžarske in italijanske narodne skupnosti Laszlo Göncz in Roberto Battelli.

Mandat aktualnemu sklicu DZ sicer poteče 1. avgusta, volitve pa lahko potekajo najprej dva meseca in najpozneje petnajst dni prej. Že nekaj časa se kot najverjetnejše možnosti datuma volitev omenja eno od prvih treh nedelj v juniju.

Današnja posvetovanja pri Pahorju so namenjena tudi predvidenim kandidacijskim postopkom. Kot kaže, bo moral namreč predsednik republike kmalu sprožiti tudi postopek za imenovanje novega guvernerja Banke Slovenije, saj naj bi še ta mesec članice EU aktualnega guvernerja Boštjana Jazbeca potrdile za člana enotnega odbora za reševanje bank v okviru bančne unije.

Horvat je, kot je pojasnil, Pahorju predlagal, naj postopek imenovanja prepusti novi sestavi DZ.

Trenutno so aktualna tudi imenovanja treh članov sodnega sveta. Predsednik Pahor predloge možnih kandidatov sicer zbira do 16. marca.