c S

Sodni izvedenci se bodo pri delu na trgu lahko znova sklicevali na svoj status

07.03.2018 14:17 Ljubljana, 07. marca (STA) - Odbor za pravosodje je za plenarno sejo DZ pripravil predlog zakona o sodnih izvedencih, cenilcih in tolmačih, s katerim želi vlada celovito urediti to področje. Z dopolnilom so člani odbora v zakon vnesli rešitev, po kateri se bodo sodni izvedenci tudi pri svojem delu "na trgu" znova lahko sklicevali na svoj status.

Kot je pojasnil minister za pravosodje Goran Klemenčič, se slovenski sistem ureditve izvedeništva nikoli ni konsolidiral v enem pravnem aktu. Doslej je bil namreč del zakona o sodiščih, kar pa je povzročalo različne težave. Zato so se na ministrstvu odločili celovito urediti to področje v novem zakonu o sodnih izvedencih, sodnih cenilcih in sodnih tolmačih.

Z zakonom naj bi tako dvignili kakovost in strokovnost dela sodnih izvedencev ter okrepili nadzor nad njihovim delom, je poudaril minister. Tako predlog zagotavlja boljše preverjanje ohranjanja njihove strokovne usposobljenosti, smernice, ki jih morajo upoštevati pri svojem delu, in uvaja širši nabor sankcij, ki so mogoče, če svojega dela ne opravljajo dovolj vestno.

Med drugim se z zakonom ustanavlja strokovni svet, ki bo najvišji strokovno usklajevalni organ na področju sodnega izvedenstva, cenilstva in tolmačenja. Svet bo vsakih pet let pregledal njihova potrdila s strokovnih izobraževanj in usposabljanj in jih vsebinsko ovrednotil. Zakon uvaja tudi splošne smernice, ki jih morajo omenjeni strokovni pomočniki sodstva upoštevati pri izdelavi izvedenskih mnenj, cenitev in tolmačenj.

Predlog so člani odbora na današnji seji dopolnili s številnimi dopolnili, večina redakcijskimi, s katerimi so sledili mnenju zakonodajno-pravne službe. Med drugim pa so na predlog koalicijskih poslanskih skupin v zakon vnesli rešitev, po kateri se bodo sodni izvedenci in cenilci lahko sklicevali na svoj status tudi tedaj, ko bodo delali zunaj sodnih in upravnih postopkov, torej na trgu. To pa bo mogoče le v primeru, če bodo člani društva, ki deluje na področju sodnega izvedenstva, društvo pa mora imeti status, da deluje v javnem interesu.

Zakon o sodiščih iz leta 2015 je namreč omejil sklicevanje na status izvedenca oziroma cenilca, s širitvijo možnosti sklicevanja na ta status pa bi po mnenju koalicije pritegnili več strokovnjakov, da se odločajo za izvedeništvo.

S takšno rešitvijo se strinja tudi vlada. Klemenčič je pojasnil, da želijo "pridobiti ljudi nazaj v izvedeništvo", saj se zaradi omejitve sklicevanja na izvedeništvo strokovnjaki, ki delujejo na trgu, za to niso odločali, kar je povzročalo izjemne težave.

Z dopolnilom so se strinjali tudi predstavniki vrhovnega sodišča in vrhovnega državnega tožilstva. Med poslanci pa je imel pomisleke le Matej T. Vatovec (Levica), ki se mu zdi uvajanje dodatne izjeme le za to, da bodo izvedenci lahko nastopali na trgu, nepravično.

Odbor je danes dal zeleno luč tudi noveli zakona o sodelovanju v kazenskih zadevah z državami članicami EU. Po Klemenčičevih besedah se s predlogom v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva o enotnem preiskovalnem nalogu. Kot je dejal, gre za tehničen, pa vendarle pomemben akt, ki določa posebna pravila in pogoje za sodelovanje in izvrševanje različnih ukrepov v kazenskih in predkazenskih postopkih.