c S

O noveli zakona o integriteti bo potekala javna predstavitev mnenj

07.03.2018 12:41 Ljubljana, 07. marca (STA) - Parlamentarni odbor za pravosodje je sklenil, da bo o predlagani noveli zakona o integriteti in preprečevanju korupcije opravil javno predstavitev mnenj, saj želijo pred obravnavo na odboru pridobiti mnenja zainteresirane javnosti. Javna predstavitev mnenj bo v petek, 16. marca.

Javno predstavitev mnenj so predlagali poslanci DeSUS, saj želijo po besedah Marjane Kotnik Poropat zainteresirani javnosti dati možnost, da prispeva svoja mnenja in pripombe. Ob tem je opozorila, da novela prinaša veliko sprememb, zaradi česar so v DeSUS ocenili, da bi bilo bolj smiselno vložiti nov zakon. Kljub temu pa bi po njenih besedah novelo po javni predstavitvi mnenj DZ lahko obravnaval že na aprilski seji.

Javna predstavitev mnenj naj bi med drugim odgovorila na vprašanje, ali ne bi bilo zaradi številnih predlaganih sprememb in dopolnitev bolj smiselno k rešitvam pristopiti celovito in pripraviti nov zakon o integriteti in preprečevanju korupcije. Prav tako naj bo odgovorila na vprašanje, ali so predlagane rešitve res prava pot do izboljšanja sistemskega okvirja boja proti korupciji.

Predstavitev naj bi prinesla tudi oceno finančnih posledic zakonske novele za proračune občin, na kar opozarjajo predstavniki lokalnih skupnosti. Odbor za pravosodje želi tudi odgovor na vprašanje, ali predlagane rešitve krepijo položaj Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) ter ali postavljajo nove administrativen ovire na področju prijav lobiranja.

Člani odbora so sklep o sklicu javne predstavitve mnenj sprejeli brez razprave in brez glasu proti. Sklicali so jo za 16. marec ob 10. uri.

Novela, ki naj bi po navedbah vlade ustvarila pogoje za učinkovitejše delo KPK oziroma pravni okvir za krepitev integritete in transparentnosti, je sicer že prestala prvo branje v DZ. A so tedaj kljub načelni podpori boju proti korupciji skoraj vse poslanske skupine izpostavljale tudi pomanjkljivosti predlaganih rešitev, med drugim na področju pristojnosti KPK, ureditve lobiranja in možnosti razrešitve senata komisije.