c S

Janković na odločitev upravnega sodišča s pritožbo na vrhovno sodišče

28.02.2018 15:32 Ljubljana, 28. februarja (STA) - V Odvetniški družbi Čeferin, ki zastopajo ljubljanskega župana Zorana Jankovića v zvezi z ugotovitvami KPK o njegovem premoženjskem stanju, so za STA navedli, da so na vrhovno sodišče vložili pritožbo na odločitev upravnega sodišča, ki je zavrnilo Jankovićevo tožbo proti KPK. Prav tako so podali predlog za revizijo postopka.

V omenjeni odvetniški pisarni so opozorili, da je vrhovno sodišče že leta 2015 odločilo, da je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) posegla v Jankovićeve ustavne pravice. Ponovno odločanje KPK in upravnega sodišča pa je v nasprotju s temeljnimi pravnimi načeli, ki prepovedujejo ponovno odločanje o pravnomočno razsojeni stvari, so navedli.

Upravno sodišče v Ljubljani je namreč zavrnilo Jankovićevo tožbo proti KPK zaradi ugotovitev o njegovem premoženjskem stanju. Po mnenju sodišča je bil dokument o ugotovitvah pravilen in zakonit, postopek pa je KPK vodila v skladu z zakonodajo. Tožba je zato po mnenju sodišča neutemeljena.

Janković je na upravnem sodišču izpodbijal končne odločitve o nadzoru nad premoženjskim stanjem, ki jih je KPK izdala 27. novembra 2015. Ugotovili so, da je Janković od nastopa županske funkcije leta 2006 večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208.000 evrov transakcij je KPK ugotovila izrazita korupcijskima tveganja.

Šlo je sicer za ponovljen postopek, saj je prve ugotovitve, ki jih je protikorupcijska komisija izdala v začetku leta 2013, ko je bil Janković predsednik takrat največje parlamentarne stranke Pozitivne Slovenije, razveljavilo vrhovno sodišče. Je pa KPK novembra 2015 prišla do enakih ugotovitev kot v prvotnem postopku.