c S

Pismo Bruslju glede arbitraže v četrtek na vladi

28.02.2018 12:58 Ljubljana, 28. februarja (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec je danes premierju Miru Cerarju predstavil vsebino pisma, ki so ga pripravili za Evropsko komisijo in v katerem bodo navedeni vsi elementi tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU. Kot je po sestanku povedal Erjavec, bo vsebino pisma v četrtek obravnavala vlada, nato pa bodo z njimi seznanili odbor DZ za zunanjo politiko.

Erjavec je, kot je dejal, dobil zeleno luč, da bo vsebino pisma v četrtek na zaprtem delu seje obravnavala vlada. Nato ga bodo posredovali odboru za zunanjo politiko, takoj zatem ga nameravajo poslati v Bruselj.

Pismo po Erjavčevih besedah vsebuje elemente, ki so potrebni za vložitev tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi nespoštovanja arbitražne razsodbe o meji.

Na današnjem sestanku so poleg predsednika vlade sodelovali tudi vsi ministri, ki so člani implementacijske skupine za arbitražno razsodbo, ter odvetniška ekipa, ki bo zastopala Slovenijo.

Vsebina pisma z več prilogami je še strogo varovana skrivnost, je pa Erjavec zagotovil, "da je vse pripravljeno tako, kot je treba". Glede na dosedanje informacije, ki so v javnosti, bo Slovenija to pismo Evropski komisiji poslala na podlagi 259. člena lizbonske pogodbe in tako sprožila postopek v povezavi s tožbo proti Hrvaški zaradi nespoštovanja arbitražne odločbe.

Postopek predvideva, da se zadeva najprej predloži Evropski komisiji, ki ima potem tri mesece časa, da se o tem izreče. Če se izreče negativno ali če se sploh ne izreče, to ne preprečuje možnosti, da država sama predloži zadevo Sodišču EU.

Kot je danes dejal Erjavec, težko ocenjuje, kaj bo storila Evropska komisija, ki da doslej "ni postorila bistvenega, ko gre za spoštovanje arbitražne razsodbe s strani Hrvaške".

"Če ne bo podprla našega pisma, pričakujem, da bo to čim prej povedala in da se čim prej sproži pravni postopek pred Sodiščem EU v Luksemburgu," je dejal in znova poudaril, da gre za pravno in ne politično vprašanje.

Ker po dosedanjih neuradnih informacijah pravnega ukrepanja komisije ni pričakovati, bo Slovenija najverjetneje s tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU nadaljevala sama. Erjavec je že pred dnevi opozoril, da Evropska komisija v zadnjem času to vprašanje očitno obravnava kot politično, ne pravno, zato bi bilo po njegovem mnenju potrebno tožbo vložiti čim prej.