c S

Razbili mednarodno kriminalno združbo preprodajalcev drog

28.02.2018 09:11 Koper/Trento, 28. februarja (STA) - Koprski kriminalisti so sodelovali v preiskavi mednarodne kriminalne združbe, ki je iz BiH preko Hrvaške in Slovenije tihotapila večje količine drog v Italijo, kjer jih je preprodajala. Na območju Slovenije so člani združbe večkrat prenočili, naše ozemlje pa uporabili tudi za medsebojna srečanja. Zoper 18 oseb so italijanski organi odredili pripor.

Dobro organizirano mednarodno kriminalno združbo, katere člani so se ukvarjali s preprodajo prepovedanih drog kokaina, metamfetamina, heroina, hašiša in konoplje, je sestavljalo 30 osumljencev, kriminalisti sektorja kriminalistične policije Policijske uprave Koper pa so na podlagi prošnje italijanskih varnostnih organov sodelovali v preiskavi od avgusta. Preiskavo so kriminalisti izvajali na podlagi odredb koprskega okrožnega državnega tožilstva in okrožnega sodišča. V preiskavo so bili sicer vključeni tudi preiskovalni organi Hrvaške, BiH in Avstrije, so danes sporočili s koprske policijske uprave.

Kriminalna združba je z območja Bosne in Hercegovine po t. i. balkanski poti preko ozemlja Hrvaške in Slovenije tihotapila večje količine prepovedanih drog v Italijo. Prepovedane droge so tihotapili s pomočjo kurirjev, ki so drogo preko Slovenije pretihotapili v Italijo. Člani kriminalne združbe so ob tem za počitek večkrat uporabljali prenočišča na območju Ljubljane in slovenske obale, ozemlje Slovenije pa so uporabljali za njihova medsebojna srečanja, na katerih je večkrat prišlo do vnaprejšnjega plačila za prepovedane droge, dogovorov o kraju in času tihotapstva, nadaljnjem transportu ter prevzemu prepovedanih drog v Italiji.

Na območju Slovenije so preiskavo izvajali zoper osmerico osumljenih, starih med 29 in 60 let, od katerih sta bila dva državljana Hrvaške, šest pa državljanov BiH (dva med njimi s prebivališčem na območju italijanskega Trenta).

Prejšnji četrtek so na območju Trenta v Italiji izvedli zaključno akcijo, v kateri so zoper 18 osumljencev odredili pripor, zoper peterico pa hišni pripor. Zoper ostale osumljence je policija razpisala iskanje.

V času izvajanja kriminalistične preiskave so na območju Italije med drugim zasegli večje količine drog, med drugim 1,5 kilograma kokaina, 12 kosov dolgocevnega orožja, štiri avtomobile in 13.250 evrov gotovine. Med preiskavo so ugotovili, da si je kriminalna združba s tihotapstvom in prodajo prepovedanih drog pridobila za milijon evrov protipravne premoženjske koristi.

Koprska kriminalistična policija bo vse dokaze zoper osumljene, pridobljene na območju Slovenije, predal na Okrožno državno tožilstvo v Kopru, ki bo te skladno z mednarodno pravno pomočjo odstopilo tožilstvu v Italijo, kjer vodijo enoten postopek pregona zoper vse osumljence na območju Italije, so še zapisali na policiji.