c S

Corbyn si po brexitu želi carinske unije med Otokom in EU

26.02.2018 14:01 London, 26. februarja (STA) - Vodja britanskih laburistov Jeremy Corbyn je danes predstavil svojo težko pričakovano vizijo brexita in pri tem pozval k vzpostavitvi nove "celovite carinske unije" med Veliko Britanijo in Evropsko unijo. Gre za pomemben političen premik, ki bi lahko celo vlado premierke Therese May prisilil v spremembo smeri, ocenjujejo poznavalci.

Corbyn za čas po izstopu Velike Britanije iz EU podpira oblikovanje trajne carinske unije med stranema, saj bi se na ta način izognili vrnitvi popolnega nadzora na meji s Severno Irsko in podjetjem omogočili nadaljnje trgovanje brez ovir, je dejal po poročanju britanskega BBC.

Kot je pojasnil, bi bilo članstvo v carinski uniji najboljša rešitev za t. i. prehodno obdobje, ki bo sledilo brexitu marca prihodnje leto in naj bi trajalo nekje dve leti. To so laburisti zagovarjali že doslej, novost pa je Corbynova ideja, da bi morala nato Velika Britanija doseči dogovor o oblikovanju nove carinske unije z EU tudi za obdobje po tej tranziciji.

"Laburisti bi si prizadevali za končen dogovor, ki bi omogočil popoln dostop do evropskih trgov ter ohranil koristi enotnega trga in carinske unije (...) brez kakršnihkoli novih trgovinskih ovir ter brez vsakega zmanjševanja pravic, standardov in zaščit," je dejal. Kot je še dodal, spoštujejo izid referenduma o izstopu Velike Britanije iz EU, a ne bodo podprli kakršnegakoli dogovora, ki ga bodo z EU dosegli torijci in "bi trajno škodil službam, pravicam in življenjskim standardom".

Kot piše BBC, gre za pomemben premik v dosedanjih stališčih največje britanske opozicijske stranke, ki bi lahko vodila v navezo med laburisti in "uporniki" v vrstah vladajočih konservativcev. To pa bi lahko pomenilo celo v poraz tabora okoli Mayeve in spremembo vladne strategije glede brexita.

Torijci so sicer Corbynov govor že ocenili kot "ciničen poskus" onemogočanja brexita in "politično igranje s prihodnostjo naše države", piše BBC. Mayeva vztraja, da bo država zapustila tako enoten evropski trg kot carinsko unijo, kar ji bo omočilo, da se po brexitu pogaja o svojih novih trgovinskih sporazumih. "Vlada se ne bo pridružila carinski uniji. Želimo svobodo, da podpišemo lastne trgovinske dogovore in se odpremo v svet," je sporočil tiskovni predstavnik premierke.

Carinska unija načeloma omogoča prosto trgovino, brez plačevanja carin in drugih dajatev za podjetja, a obenem imajo članice unije načeloma skupne trgovinske sporazume s tretjimi državami. Enoten trg je medtem globlja oblika sodelovanja, ki dejansko poveže tudi gospodarstva članic ter omogoči prost pretok blaga, storitev, kapitala in ljudi med njimi, pojasnjuje BBC.

Corbyn je sicer v današnjem govoru vztrajal, da bi si laburisti prizadevali za dogovor z EU o carinski uniji, po katerem bi država ohranila pravico, da se v imenu nacionalnih interesov pogaja o svojih novih trgovinskih sporazumih. Obenem je - kljub pozivom nekaterih vidnih članov svoje stranke - Corbyn zavrnil možnost obstanka Velike Britanije v enotnem evropskem trgu.

Spomnil je, da je vedno nasprotoval tiraniji svobodnega trga in demokratičnemu deficitu v EU, zato je tudi pred referendumom o prihodnosti Velike Britanije v EU vodil kampanjo, ki je zagovarjala obstanek v uniji, a obenem njeno reformiranje od znotraj. Skepticizem je po njegovem "zdrav", a če si evroskeptičen, to še nikakor ne pomeni, da si protievropski. "Brexit je to, kar bomo naredili iz njega, vsi skupaj," je še dodal.