c S

Delovno sodišče z začasno odredbo poseglo v postopek imenovanja direktorja celjske bolnišnice

26.02.2018 08:18 Celje, 23. februarja (STA) - Celjsko delovno sodišče je po poročanju medijev izdalo začasno odredbo, da se zadrži izvršitev sklepa sveta zavoda celjske bolnišnice o imenovanju Margarete Guček Zakošek za direktorico za mandatno obdobje štirih let. Na sklep o izbiri se je namreč pritožil Branko Gabrovec, ki meni, da je bil nezakonito izločen iz postopka izbire direktorja.

Svet zavoda celjske bolnišnice je na seji 5. februarja za direktorico imenoval 48-letno zasebno podjetnico Margareto Guček Zakošek iz Šmartnega v Rožni dolini. Bila je poslanka SMC in nato državna sekretarka na ministrstvu za gospodarstvo, a je leta 2016 iz osebnih razlogov odstopila, v DZ pa se ni vrnila. Soglasje ministrice za zdravje Milojke Kolar Celarc je dobila v ponedeljek, mandat pa je nastopila v sredo, je novoimenovana direktorica v torek povedala za STA.

Med kandidati za novega direktorja celjske bolnišnice je bil tudi Gabrovec, sicer član SD. Gabrovec je 7. februarja za STA dejal, da se bo pritožil, ker ga je razpisna komisija nezakonito izločila iz postopka. Po mnenju komisije naj ne bi imel dovolj vodstvenih izkušenj. Po poročanju spletnega Večera je Gabrovec v torek na celjsko delovno sodišče vložil tožbo proti celjski bolnišnici zaradi izločitve s seznama kandidatov za poslovnega direktorja.

Sodišče je po navedbah medijev že izdalo začasno odredbo, s katero je zadržalo izvršitev sklepa o imenovanju. Hkrati je sodišče tudi odločilo, da se za vsak dan kršitve takšne začasne odredbe Splošni bolnišnici Celje izreče denarna kazen v višini 2000 evrov, poroča spletni Večer.

Sodišče je po navedbah Večera očitno štelo za verjetno, da je bil Gabrovec nezakonito izločen iz postopka odločanja o imenovanju direktorja bolnišnice in da izpolnjuje vse razpisne pogoje za delovno mesto direktorja, kar so v svojem pravnem mnenju ugotovile tudi strokovne službe celjske bolnišnice. Ni pa tega ugotovila pravna služba zdravstvenega ministrstva, ki je tudi podala svoje mnenje.

Po navedbah časnika tudi verjetna pritožba na odločitev sodišča o začasni odredbi ne zadrži izvajanja omenjene odredbe.

Splošna bolnišnica Celje je sklep o zadržanju izvršitve sklepa sveta zavoda o imenovanju Guček Zakoškove za direktorico bolnišnice prejela danes. "Sklep delovnega sodišča bomo preučili in nanj odgovorili v predpisanem roku," so v bolnišnici navedli za spletni Večer, kjer so dodali, da je rok za odgovor sicer osem dni.